Развод, съкращение от работа, тежка загуба и други подобни травми могат да бъдат пагубни за мозъчните функции
Развод, съкращение от работа, тежка загуба и други подобни травми могат да бъдат пагубни за мозъчните функции / Thinkstock/Getty Images
Стресово житейско събитие може да окаже опустошителен ефект върху мозъка и да го състари с най-малко четири години, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Развод, съкращение от работа, тежка загуба и други подобни травми могат да бъдат пагубни за мозъчните функции, според изследователи от Колежа по медицина и обществено здраве към университета на Уисконсин.

Разкриха защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

След подобни събития се наблюдава и ефект на натрупване. Това означава, че няколко подобни епизода могат да състарят мозъка с десетилетия.

Експертите обясняват, че травмиращите събития, с които се сблъскват хората през живота си, са в състояние да предизвикат възпаления в мозъка и съответно да ускорят развитието на деменция.

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания

Настоящото изследване, обхванало 1320 души на средна възраст 58 години и представено на международната конференция на Асоциация "Алцхаймер" в Лондон, хвърля нова светлина върху начините, по които мозъкът реагира на важни житейски събития.
БТА