Италианското кино се представи с филм на английски език в Кан
Италианското кино се представи с филм на английски език в Кан / Guliver/Getty Images

Италианското кино се представи с първия си от трите филма, включени в конкурсната програма на кинофестивала в Кан - лентата на английски език на режисьора Матео Гароне "Приказка за приказките" (Тales of Tales), предаде Франс прес.

Актьорският състав е международен и говори за глобализацията на Седмото изкуство. 46-годишният Гароне е ангажирал за съвременната си адаптация на неаполитански приказки мексиканската актриса Салма Хайек и французина Венсан Касел. Италианската школа ще бъде представена с още две творби - с "Моята майка" на Нани Морети и с "Youth" /Младост/ на Паоло Сорентино.

Филмът "Приказка за приказките" e свободна интерпретация на първия сборник от народни приказки, написани на неаполитански диалект през XVII век от Джамбатиста Базиле и озаглавен "Пентамерон". В него в бароков стил си дават среща крале, кралици, принцове и принцеси, чудовища и великани, вещици и феи. Лентата се спира на три приказки от сборника. Тя бележи нова страница в творчеството на Гароне, където той жонглира на границата между реализма и света на чудесата, между сюблимното и гротеската.

В една от сцените Салма Хайек изяжда сърцето на едно от чудовищата. "Помислих си, че ще повърна", припомни си изпитанието холивудската прима по време на пресконференция в четвъртък. Докато траели снимките тя никога не носела рокля, тежаща по-малко от 30 килограма.

В Кан стартира и Петнайсетдневката на режисьорите с творбата на французина Филип Гарел с лентата "Сянката на жените". В нея кинотворецът се опитва да отговори на въпроса дали мъжете и жените са еднакви пред либидото си.

Източник: БТА