Красивата ученичка Сара Младенова спечели титлата “Мис България”. Култовият конкурс за красота вече е на почти сто години, а историята му е колкото дълга, толкова и противоречива, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето някои от най-интересните моменти:
 

Скандалният старт на състезанието

Първото издание на конкурса “Мис България” се провежда през 1929 и е организирано от вестник “Зора”. Регламентът на състезанието е консервативен, както може да се очаква от времето: участничките трябва да са българки на възраст между 16 и 25 години и – най-важното, да са неомъжени. Освен това, конкурсът се забранява за ученички. Реакциите спрямо събитието са меко казано смесени: тогавашното българско женско общество определя “Мис България” като “гавра с морала, добродетелта и образованието”.

Първата победителка

Първата “Мис България” става Люба Йоцова. Тя печели, когато е на 22 години, а титлата ѝ носи както кариера на модел, така и статуса на модна икона в българския хайлайф. Създаден е парфюм с името ѝ, а известна тютюнева фабрика дори пуска линия цигари с нейна снимка. С други думи, Люба се превръща в нещо като инфлуенсър за времето си!



Лицата на конкурса

През годините състезанието е дало старт на много успешни български модели. Може би най-известната "Мис България” е Евгения Калканджиева, която печели короната през 1995 година и се класира 6-та в състезанието “Мис Свят” (най-високият ранкинг, получаван от българка). В последствие Жени застава начело на собствена модна агенция и участва в редица ТВ формати като VIP Brother и “Къртицата” по NOVA. Други знакови носителки на титлата са Таня Карабелова (“Мис България 2001”) и Славена Вътова (“Мис България 2006”).

Най-оспорваната "Мис България”

Не всички носителки на титлата “Мис България” са посрещнати еднакво радушно. През 2009, скандал предизвиква победата на Антония Петрова. Мнозина измислят обидни прякори на моделката и намекват, че короната ѝ е била подсигурена с нечестни средства.