/ ThinkStock/Getty Images
Затоплянето на климата ще доведе до това още до края на този век на големи части от планетата да бъдат наблюдавани екстремни температури, съобщи телевизионната компания Си Ен Ен.

ООН: Световното население ще достигне 9,7 милиарда души през 2050 г.
 
Медията цитира проучване, публикувано в списанието "Природни климатични промени". Учените анализирали 22 компютърни модела, отразяващи климатичните промени. От тях станало видно, че в края на XXI век температурните рекорди ще бъдат редовно отчитани на 58 процента от повърхността на Земята. Те ще обхванат 67 процента от териториите на най-слабо развитите страни и на островните държави.
 
Си Ен ен припомня, че от 1901 до 1975 година температурата на Земята се е повишила с 0,7-0,9 градуса по Целзий. От 1975 година насам процесът на затопляне рязко се е ускорил и сега средната температура е нараснала до 1,5 -1,8 градуса. Десетте най-топли лета в съвременната историята са били отчетени след 1998 година.

Природата – на прага на смъртта (СНИМКИ)
 
Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Между 2930 и 2050 година затоплянето на климата ще доведе до ръст на смъртността с 250 000 души всяка година.

И още от опасните предизвикателства на глобалното затопляне:

Глобалното затопляне топи ледниците по-бързо, отколкото се предполагаше досега


Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века

В края на XXI век ни очакват по-горещо лято и по-мощни бури

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА