/ ThinkStock/Getty Images
Дори умерено затопляне ще застраши ледената покривка в района
Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса Целзий, ще е достатъчно, за да се стопи част от огромната ледена покривка в Източна Антарктида, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това ще доведе до покачване на глобалното морско ниво с няколко метра.
 
НАСА изпраща лазер в космоса, който да измерва топенето на ледовете на Земята

Експерти досега се интересуваха най-вече от западната част на континента, която е засегната от сегашното топене. Но ледената покривка в Източна Антарктида, където е складирана около половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е много уязвима към затоплянето.
Учени изследвали морски седименти, образувани при последното топене в района на земя Уилкс преди около 125 000 години. Било установено, че повишаване на температурите с 2 градуса Целзий ще е достатъчно, за да се възобнови топенето там.
 
Антарктида отстъпва пред океана (СНИМКИ)

„За пръв път виждаме начина, по който в миналото тази част на ледената покривка се е променила под въздействието на умерено затопляне”, заяви ръководителят на изследването Дейвид Уилсън от Лондонския имперски колеж. „Значимостта на промените ще зависи от затоплянето, но увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий ще е достатъчно, за да има промяна”, допълва той.
Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели климатичното затопляне да бъде ограничено до увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, като се има предвид, че те вече са се повишили с 1 градус Целзий.

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа
  Според учените, ако живачният стълб няколко века показва увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, довеждайки до повишаване на глобалното морско ниво с около 4 м. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, температурите ще се повишат с 3 градуса Целзий и дори с 4-5 градуса Целзий.
 
Екипът изследвал проби от седименти от различни междуледникови периоди, връщайки се 450 000 години назад във времето.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА