Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило глобалното морско равнище със 7,6 милиметра,
Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило глобалното морско равнище със 7,6 милиметра, / ThinkStock/Getty Images
Загубата на лед в Антарктида след 1992 година възлиза на три трилиона тона, а скоростта на топене се е увеличила трикратно през последните пет години, съобщават световните информационно агенции, позовавайки на резултатите от международно проучване, публикувано в сп. "Нейчър".

Антарктида може да преначертае бреговете на Земята (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило глобалното морско равнище със 7,6 милиметра, като две пети от покачването или около 3 милиметра, е отчетено след 2012 г.

Антарктида
Thinkstock/Getty Images

Проучването е базирано върху 24 различни сателитни изчисления. Данните сочат, че преди 2012 г. по-топлите океани са подхранвали загуба на лед в Антарктида, възлизаща на 84 милиарда тона годишно и допринасяща за покачване на морското равнище с 0,2 милиметра на година.

Красив айсберг се появи край Нюфаундленд (СНИМКИ)
 
След 2012 г. обаче се наблюдава рязко трикратно повишение. В периода между 2012 и 2017 г. загубата на антарктически лед вече възлиза на 241 милиарда тона годишно, в резултат на което морското равнище се покачва с 0,6 милиметра на година.

ледници Антарктида
ThinkStock/Getty Images

Учените отбелязват, че ледената покривка на Антарктида - ключов индикатор за климатичните промени и "двигател" за покачване на морското равнище, съдържа достатъчно вода, за да го повиши с 58 метра.

Учени откриха гигантски каньони в Антарктида
 
Покачване на морското равнище само с един милиметър се равнява на разтопени 360 милиарда тона лед или на въображаем гигантски леден куб със страни с дължина седем километра.

Антарктида
ThinkStock/Getty Images

"Топенето на антарктическия лед допринася за стряскащо бързо покачване на морското равнище. Това трябва да буди тревога у правителствата, на които хората разчитат за защита на крайбрежните градове и население", казва професор Андрю Шепърд от университета на Лийдс, един от авторите на изследването, осъществено от 84 учени от 44 международни организации.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА