За Антарктида знаем, че е далече, много е студено и заледено през цялото време. Антарктида е обвита в мистерия. Вижте какво е открито под ледовете на континента:

Планинската верига Гамбурцев

Учените са знаели за съществуването на планинската верига Гамбурцев от 50 години насам. Но тъй като планинската верига е погребана на 2 километра под антарктическия лед, не е изненадващо, че не знаем много са нея. Едва наскоро напредъкът в технологията позволи на учените да видят леда. Те са изненадани да установят, че планинската верига е с дължина 1200 километра и с множество върхове достигащи височина от 3 000 метра.

На Антарктида откриха отлично запазена торта на 106 години (СНИМКИ)

Антична бактерия

През 2012-та година руски екип учени пробива 3 километрова дупка в леда и открива най-голямото подледниково езеро, което по-късно наричат Восток. Във водите му изследователският екип открива нещо извънземно. Милиони години езерото е било изолирано и непокътнато от въздействията на външния свят. В анализираните проби учените намират бактерии, коренно различни от тези, които познаваме сега, което звучи малко като начало на филм на ужасите.

Астероид-убиец

Изследвания на учени сочат, че под дълбоките ледове на Антарктида лежи мистериозен обект, който може да преобърне всеобщите представи за историята на Земята. Още през 2006 година експертен екип от Държавният университет в Охайо забелязват „гравитационна аномалия“, използвайки телескопа „GRACE” на НАСА. Според изследователите въпросната „гравитационна аномалия“ може да се окаже огромен паднал астероид, два пъти по-голям от този, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико, виновен за заличаването на динозаврите преди около 65 милиона години.

Антарктида
darikradio.bg

Удължени човешки черепи

Археоложка експедиция на Южния полюс се натъкнала на три удължени черепа. Откритието било пълна изненада за света на археолозите. Черепите били първите човешки останки, открити на континента. Вярвало се , че Антарктида не е била посещава от хора преди модерната ера. В по-ранни експедиции подобни черепи били намерени в Перу и Египет, което доказва, че още преди хиляди години е имало контакт между античните цивилизации на Африка, Южна Америка и Антарктида.  

Откриха гигантска загадъчна дупка на Антарктида (ВИДЕО)

Кървав водопад

Поток от червена течност се стича от един от ледниците в Антарктида. Цветът на течността е пряко свързан с огромното наличие на железен оксид във водата. Източникът на кървавия водопад е езеро, намиращо се на няколкото километра от потока. Солеността на водата в езерото е четири пъти по-висока от тази на Световните океани, което позволява на потока да не замръзва дори при ниските температури на континента.

И още:

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)

Учени откриха над 90 вулкана под леда на Антарктида

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук