Антарктида
Антарктида / ThinkStock/Getty Images
Климатът на Антарктида се затопля. Потвърждават го изследванията на 26-тата българска полярна експедиция, заяви ръководителят ѝ проф. Христо Пимпирев при завръщането си от остров Ливингстън. По думите му, климатичните промени на ледения континент са видими дори с просто око. Експедицията ще продължи до края на март. Предстоят геоложките изследвания, които се провеждат през антарктическото лято. Те проучват полезните изкопаеми в този район, от които България рано или късно ще се възползва, изтъкна Пимпирев.
 
Изследванията на българските учени потвърждават затоплянето на антарктическия климат, заяви проф. Пимпирев и добави, че за пръв път извън България е поставена мареографска станция. Тя се намира на 4 метра под нивото на Южния океан и  целогодишно записва колебанията на морското ниво.
 
Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън

Проектите, свързани с климатичните промени, са най-важни, тъй като засягат всеки един от нас, изтъкна Христо Пимпирев. По думите му Антарктида е най-чувствителното място на планетата към глобалното затопляне. Там то е видимо дори с просто око:
 
„Ние четвърт век работим на нашата полярна база и докато ледникът опираше до една от къщите, в момента се е дръпнал поне с 50 метра. Така че то се вижда с просто око, а камо ли с прецизните инструменти, които използваме. Това е очевадно. Знаем, че с разтапянето на ледниците, морското ниво се повишава, което грози и огромни части на нашата планета“.

Рекорд: Годините 2015, 2016 и 2017 са били най-топлите
 
Проф. Пимпирев каза още, че българските учени са продължили и изследванията на движенията на земната кора в Антарктида, където има висока сеизмична активност.
 
Там е действащият вулкан Дисепшън, добави той. Друг проект, реализиран от българските полярници, е заснемане с дрон на ледници, които, заради пукнатини, са недостъпни за човешки крак. Видеокадрите ще покажат движението на ледените маси. Експедицията продължава до края на март.
 
След 10 дни заминава основната геоложка група, за която подходящото време за работа е антарктическо лято, когато скалите са разкрити. Тяхната работа е от най-тежките, тъй като работят извън базата.

Проф. Пимпирев: Ако не помислим за природата, човекът ще има проблеми с оцеляването

 
„На полеви лагери, на палатки, при бурни ветрове, при минусови температури, но все пак това е много важна зона на земята. Там ние рано или късно се възползваме от полезните изкопаеми, така че не е задоволяване на научното любопитство, просто ние трябва да знаем какво има на тази територия, като полезни компоненти, без които прогресът на човечеството е невъзможен“, каза проф. Пимпирев.

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)
 
Остават два месеца на сериозни научни изследвания. Предстои съвместната работа с португалски и турски колеги. Резултатите от антарктическите проучвания допринасят за прогнозите, които се правят от световната научна общност, а политическите и бизнес лидерите трябва да се замислят за опазването на тази природна среда, подчерта българският полярник.