/ netinfo
Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън
95118
Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън
  • Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън
С частна платноходка ще отидат до базата ни българските антарктици. Причината е, че испанският кораб "Есперидес", с който обикновено полярниците се придвижват, ще закъснее с цял месец. 26-ата българска експедиция тръгва след седмица за остров Ливингстън.

"Това е едно доста рисковано мероприятие, но и голям адреналин за участниците в експедицията", обясни ръководителят й проф. Христо Пимпирев пред Дарик.

Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица

Преди дни завърши тренировъчният лагер. На него първо са били представени предстоящите работи, които ще се вършат по логистичното обезпечаване на базата.
 
Научните проекти, които ще се разработват тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида.
 
На полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят девет чуждестранни учени - шестима португалци, двама турци и един монголски изследовател.