Нова машина прави по-лесен достъпа до българския бряг на Антарктида
Нова машина прави по-лесен достъпа до българския бряг на Антарктида / Източник: bai-bg

Нова машина прави по-лесен достъпа до негостоприемния бряг на българската база на Антарктида, съобщиха от Българския антарктически институт.

Високопроходимата машина "Маниту" след двегодишно забавяне е била свалена успешно на българския бряг на о. Ливингстън в Антарктида. Тя ще улесни много товаро-разтоварните работи, строителството, както и една от най-опасните операции - дебаркирането на българския бряг. Новината проф. Христо Пимпирев, председател на БАИ, е получил в Ушуайя, на път към Ледения континент.

Издигат паметник на кирилицата на Антарктида

Изключително сложната операция по свалянето на осемтонната машина от кораба до брега, организирана преди две години от чилийската армада, е била неуспешна поради лошите атмосферни условия в тази най-студена и опасна част от планетата, припомнят от института.

1335 красиви обекта в Антарктика носят български имена

Преди два дни испанският научно-изследователски кораб "Сармиенто де Гамбоа", който има на борда си понтон за товаро-разтоварни работи, е направил за пореден път неоценима услуга на българите, като екипажът му е помогнал да бъде пренесена и разтоварена тежката машина.

Вчера изследователският кораб е потеглил от Южния залив на о. Ливингстън с командира на българската база инж. Йордан Йорданов и лодкаря Роман Едуард.

Руски учени откриха образци на метеорити на Антарктида

Машината е била натоварена на кораба от чилийската база "Ескудеро" на о. Кинг Джордж, където е престояла две години. След рискована операция "Маниту" е била свалена на собствен ход на българския каменист бряг, който няма пристанищни съоръжения.

Основната научна група от 18 полярници начело с проф. Пимпирев пристига на базата след три дни заедно с четири тона хранителни продукти, строителни материали и дизелов генератор, чието разтоварване ще бъде много улеснено от новата машина, която вече е на брега.

Източник: БТА