/ ThinkStock/Getty Images
Ако не се мисли за природата заради климатичните промени, човечеството ще има проблем с оцеляването, това каза пред Дарик проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)
 
На въпроса какво ще се случи след откъсването на огромния айсберг на Антарктика с тегло от един трилион тона, което стана през седмицата, той отговори ясно:
 
"Това е в резултат именно на тези климатични промени и най-вече на разтопяването на ледниците в Западна Антарктида и то много бързо. Това е третият по големина ледник въобще. Той е разделен на три части - А, B и C и първата част (А) се отцепи изцяло и се разтопи още в края на 90-те години на миналия век. Частта В почти е разтопена и сега започна разтапянето на частта С. Това именно е едно огромно парче, което е с размерите на Пловдивска област, 90 км е дълго. Един огромен къс лед и айсберг, който отива на север и се разтапя. Това разтапяне води до повишаване на морското ниво и съответно до катастрофални последици, които очакват човечеството", каза проф. Пимпирев.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ
 
Климатичните промени са голям проблем за човечеството, заключи той.
 
"За съжаление някои държави, като САЩ,  Китай, Индия, са против тези сериозни мерки, които се взимат, за да се предотвратят последиците от глобалното затопляне, защото прогнозите не са оптимистични. Морското ниво трябва да се покачи с до 60-80 см до края на века. Тогава доста големи градове и обработваеми площи около морета и океаните ще бъдат потопени. Това ще доведе до миграции на стотици милиони хора, недостиг на хранителни продукти. Така че ако не помислим какво правим с природата, може след това човечеството да има доста проблеми в своето оцеляване", каза още проф. Христо Пимпирев.

Откъснали се от Антарктида айсберги забавят глобалното затопляне