Природата обича да демонстрира своята мощ и често го прави по особено възхитителен начин. Предлагаме ви да се насладите на 8 от най-изумителните природни феномена.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА НАЙ-УДИВИТЕЛНИТЕ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ

Лунна дъга

Това уникално явление се наблюдава рядко и само ако има подходящи условия. Красотата е магическа. Наблюдава се нощем, когато лунната светлина е много силна. Тъй като способността на човешкото око да възприема цветовете при слабо осветление е много ниска, ако видите лунна дъга, трябва да знаете, че тя ще изглежда бяла. Затова и лунната дъга се нарича още бяла. Тя е много трудна и за заснемане, но на снимките, направени с дълга експозиция, тя все пак изглежда цветна. Явлението може да се наблюдава в Уаймеа, Хаваите; Плитвичките езера, Хърватия; Йосемитските водопади, САЩ; водопадите Виктория.

Лунна дъга
ThinkStock/Getty Images

Облачни падащи дупки

Това странно явление също се вижда доста рядко и пленява с неземната си красота.

Стълба към луната

Романтичното и приказно явление, което се случва при пълнолуние на западния австралийски бряг. Природното явление се наблюдава в Брум между март и октомври. Когато луната изгрява при пълнолуние, лъчите й се отразяват в плитките части на водата и се създава красива илюзията, че има стъпала, водещи към луната.

Огнено торнадо

Този рядък природен феномен се случва, когато вихър от топъл въздух срещне или предизвика огън. Явлението се нарича още и огнен дявол.

Леденият „пръст на смъртта“

В студените води на Антарктида може да се наблюдава невероятен феномен – ледена подводна висулка. Тя се формира, когато пренаситената със сол вода с лед попада в морската вода и се движи към дъното. В резултат се получава своеобразен леден сталактит, който се простира до самото дъно и замразява всичко, което се докосне до него

Ледени метанови мехури

Езерото Ейбрахам в Канада в миналото е възникнало върху суша, обитавана от много растителни видове. Разлагането на растенията в почвата непрекъснато освобождава метан, а когато езерото замръзне, метанът остава под повърхността на водата под формата на бели балончета. Те изглеждат все едно са от друг свят, като летящи чинии, паднали във водата и замръзнали след това. Други ги оприличават на древни капсулирани в леда медузи.

Ледени метанови мехури
ThinkStock/Getty Images

„Издигащи“ се мълнии

При мълниите от този вид стъпаловидният лидер не носи отрицателен, а положителен заряд. Освен това те се движат обратно – от земята към облака. Могат да възникнат на по-високи места като небостъргачи, радио-кули и т.н. Образуват се около секунда след обикновен удар на мълния, който натрупва голямо количество положителен заряд. Могат да се разпознаят много лесно, защото ясно се вижда, че стъпаловидният лидер се разклонява нагоре към облаците и са „опасно“ красиви.

Каньо Кристалес - течната дъга на Колумбия

През първата половина от годината Каньо Кристалес в Колумбия прилича на най-обикновена река. Между юни и декември обаче тя придобива един прекрасен многоцветен оттенък. Различни видове водорасли променят цветовете си и стават червени, тъмни, сини, жълти, оранжеви и зелени.

Местните жители я наричат Реката на петте цвята.

Каньо Кристалес - течната дъга на Колумбия
ThinkStock/Getty Images