/ ThinkStock/Getty Images
Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове, отколкото се предполагаше досега, като всяка година губят по 369 милиарда тона от масата си, предаде Асошиейтед прес.

Един от най-бързо топящите се ледници нараства отново (ВИДЕО)

Най-всеобхватното изследване на ледниците, осъществявано някога установи, че хиляди покривки от сняг на сушата, компресирани в лед, се топят с 18 процента по-бързо, отколкото международен екип от учени беше изчислил през 2013 година.

Днешните световни ледници се топят пет пъти по-бързо в сравнение с 60-те години на миналия век. Този ускорен процес се дължи на глобалното затопляне на климата, като добавя допълнителни количества вода в и без това повишаващото се ниво на океаните.

Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида

"За последните 30 години почти всички региони по света са започнали едновременно да губят ледена маса", изтъкна авторът на изследването Майкъл Земп, директор на Свтовната служба за наблюдение на ледниците към университета в Цюрих.

Най-бързо свиващите се ледници се намират в Централна Европа, Кавказ, Западна Канада, САЩ, и Нова Зеландия. Те губят средногодишно над 1 процент от масата си. При този темп на топене, тези образувания ще изчезнат до края на века, предупреждават учените.

Измерванията били направени чрез сателитни измервания на 19 000 ледника. От направеното проучване проличало, че Югозападна Азия е единственият от 19-те изследвани региона, където ледниците не се топят. От 1961 година насам, светът е изгубил 10,6 трилиона тона лед и сняг.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА