/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.
 
Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен.

ледници Антарктида
ThinkStock/Getty Images

Океаните се затоплят по-бързо от очакваното
 
През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене.
 
Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

На ледената пустиня Антарктида има само един ден през цялата година
 
Оказало се, че нощем сеизмографите в района на "мократа" станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.
 
За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива.

айсберг Антарктида
ThinkStock/Getty Images

Антарктическият лед крие останките на древен суперконтинент
 
Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.
БТА