/ ThinkStock/Getty Images
Антарктида е най-студеният, най-безлюдният и най-високият континент в света. Намира се на „дъното” на Земята и заобикаля Южния полюс. Антарктида означава „срещу Арктика”, т.е. Северния полярен кръг, разположен на другия край на планетата.
 

ThinkStock/Getty Images


Най-ниската измерена температура на Антарктида и в света е минус 89,2 градуса. Целият континент е покрит с лед, като на места дебелината му достига до 5 км. Повечето от ледовете и сладките води са концентрирани именно на този континент. По краищата му ледовете се превръщат в глетчери - пълзящи ледени реки.
 
Антарктида е гробище на континентални останки

На Антарктида има само един ден през цялата година. Слънцето изгрява на 21 септември и залязва на 22 март. Този дълъг ден представлява лятото на континента. От 22 март до 21 септември Южният полюс е обгърнат в мрак, т.е. на Антарктида цари нощ или зима.
 

ThinkStock/Getty Images


Чуйте зловещата песен на ледниците в Антарктида (ВИДЕО)

Антарктида няма постоянно население, но често е посещавана от учени и любители на приключенията. На континента се срещат 45 вида птици, към които спада и императорският пингвин и пингвинът Адел, който живее в близост до морския бряг. Четири вида тюлени се размножават единствено на Антарктида. В мразовитите води около континента се срещат  хищен делфин, кашалот, зъбат кит и седем вида балееви китове.
 

ThinkStock/Getty Images


Антарктическият лед крие останките на древен суперконтинент

Любопитно е, че на най-студения континент има и действащи вулкани. Това значи, че на Антарктида са измерени най-ниските температури в света, но и най-високите - в недрата й. Антарктида също е пустиня - във всеки случай ледена пустиня.