Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо топящите се в света, отново нараства, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на НАСА.

Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида
 
Ледникът Якобшоувън се свиваше с около 3 км около 2012 г. и изтъняваше с около 40 км годишно. От две години обаче той нараства с приблизително същия темп. Възможно е това да е временно.
 
"Това беше изненада. Свикнали бяхме, че е неудържим", каза Джейсън Бокс от Датския геоложки институт, който не е участвал в изследването. Той уточни, че този ледник е "вероятно най-важният в Гренландия, защото освобождава най-много лед в северното полукълбо".

Новооткъснали се айсберги в Патагония предизвикват тревога
 

Причина за промяната вероятно е естественото циклично охлаждане на водите в Северния Атлантически океан, каза ръководителят на изследването Ала Казендар от НАСА. Това съвпада с обръщането на северноатлантическата осцилация - естествено временно охлаждане и затопляне на части от океана - нещо като далечен братовчед на Ел Ниньо.
 
Водата в залива Диско, където Якобшоувън стига до океана, е с около 2 градуса по Целзий по-хладна, отколкото преди няколко години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА