/ Thinkstock/Getty Images
Броят на мощните гръмотевични бури и дните на безветрено време ще се увеличат на планетата. Лятото ще стане по-горещо поради глобалното затопляне, съобщава ПНАС.

Промените ще засегнат живота на градовете в Северното полукълбо.

Почина ученият, популяризирал термина „глобално затопляне“

Специалисти от САЩ решиха да проучат въздействието на климата върху трансформацията на потенциалната топлинна енергия в кинетична енергия на въздушните маси. Те са анализирали данните за измененията в атмосферата на средните ширини. Изследвани са показатели от последните 40 години на климатичните спътници. Оказва се, че потенциалната енергия намалява с 1,5% на всеки десет години.

Ако тази тенденция продължи, процесът ще доведе до рязко отслабване на циклоните, действащи в умерените ширини. В резултат на това ще се намали преносът на топлина от юг на север, ще се увеличат проливните дъждове и бури, ще има повече горещи дни, в които няма вятър.

Определиха условията за превръщането на Земята в ледена топка


Американските експерти възнамеряват да направят по-подробни прогнози за всеки континент на Земята. Това ще помогне на местните жители и властите ефективно да се подготвят за началото на „новото” лято.
БГНЕС