Джон Карпентър
Джон Карпентър / Gulliver/Getty Images
"Навремето изобщо не съм си представял, че филмите ми впоследствие ще имат подобно влияние", споделя майсторът на хорър филмите Джон Карпентър, отличен с наградата "Златна карета" на "Петнайсетдневка на режисьорите" в Кан, предаде Франс прес.

Кратка история на кинофестивала: Пътят към „Оскар“-ите минава през Кан
Почетното отличие се присъжда от 2002 г. от Френското дружество на режисьорите като признание за новаторския подход, находчивостта, храбростта и верността към принципите на творческата независимост на лауреата.
 
Наградата се връчва на откриването на паралелния конкурс "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан. Сред предишните й носители са Клинт Истууд, Джим Джармуш, Джафар Панахи, Аниес Варда, Джейн Кемпиън, Вернер Херцог. Миналата година със "Златна карета" беше почетен Мартин Скорсезе.

„Златна палма“ на кинофестивала в Кан за японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда
 
"Ако трябва да бъда честен, не знам какво означава да съм носител на тази награда. Дали не е защото съм стар? Въпреки това съм наистина поласкан", казва 71-годишният кинодеец.
 
Джон Карпентър е познат с работата си над поредицата "Хелоуин" и филмите "Мъглата", "Нещото", "Кристин", "Бягство от Ню Йорк".

Вижте също:

Кой ще оценява филмите на фестивала в Кан?

Движението MeToo е против почетна Златна палма за Ален Делон

Блясък озари червения килим на фестивала в Кан (СНИМКИ)

 
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА