/ Gulliver/Getty Images
Кинофестивалът в Кан и наградата "Златната палма" за най-добър филм са отваряли пътя към световната филмова сцена на неизвестни режисьори, придавали са допълнителен тласък в кариерата на утвърдени кинематографисти и превръщали някои филми в класика.
 
Първата "Златна палма" е спечелена през 1955 г. от американеца Делбърт Ман за романтичната му драма "Марти". Тази награда замества "Гран при", която е присъждана ежегодно в периода 1939-1954 г. От 1964 г. в Кан отново има "Гран при", а през 1975 г. главната награда на фестивала отново се нарича "Златната палма".
 
„Златна палма“ на кинофестивала в Кан за японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда

Оттогава палмата е била давана на режисьори като Мартин Скорсезе за "Шофьор на такси", Френсис Форд Копола за "Апокалипсис сега", Анджей Вайда за "Човек от желязо", Стивън Содърбърг за "Секс, лъжи и видео" или Лукино Висконти за "Гепардът".
 
Като една от най-престижните награди в света на киното "Златната палма" по правило се дава на кинематографист за цялостно творчество или за филм, който отваря нови пътища в киното.
 
Секси рускиня засенчи звездите в Кан (СНИМКИ)

Спечелването на голямата награда в Кан може да не осигури касов успех на филма, но да стане стъпка към номинацията за друга голяма филмова награда - холивудските "Оскар"-и.

Това се е случило например на режисьорите Терънс Малик, Михаел Ханеке и Джейн Кемпиън.
 
Внучката на френската легенда Жан-Пол Белмондо прикова погледите в Кан (СНИМКИ)

А новозеландката Кемпиън заема уникално място в историята на фестивала в Кан като първата жена режисьор, чийто филм ("Пианото") е печелил "Златната палма".
 
Само деветима кинематографисти са удостоявани два пъти с главната награда в Кан, предаде ДПА.

Никол Шерцингер не остана незабелязана при дебюта си в Кан (СНИМКИ)
БТА