/ Gulliver/Getty Images
Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма", предадоха световните агенции. Той бе отличен за филма "Семеен въпрос" (оригинално заглавие "Магазинни крадци", "Manbiki kazoku").

Полският режисьор Павел Павликовски получи приза за най-добра режисура за мелодрамата "Студена война" (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, но е носител на "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2005 г. за черно-бялата драма "Ида" (Ida).

Кинофестивалът в Кан насочи вниманието към най-необлагодетелстваните хора

Ливанската кинематографистка Надин Лабаки получи Наградата на журито за социалната драма "Капернаум" (Capharnaum или Capernaum) за съдбата на децата, жертва на насилие в раздирания от социални проблеми съвременен Бейрут.
 

Gulliver/Getty Images


Наградата за най-добър сценарий беше присъдена на два филма - на италианката Аличе Рорвахер за филма "Щастливия Лазар" (Lazzaro felice) и на филма "Три лица" (Se rokh) на иранския режисьор Джафар Панахи, който е и сценарист на филма.

Американецът Спайк Ли, който не е участвал в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда за "BlacKkKlansman". Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин заклеймява едновременно расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп, започва с историята на чернокожия полицай Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 г., и завършва със събитията в Шарлотсвил във Вирджиния през август 2017 г.
 

Gulliver/Getty Images


Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт "Момиче" (Girl) бе награден със "Златна камера". Филмът на фламадеца участваше в програмата "Особен поглед" и по-рано днес беше отличен и с наградата на Международната асоциация на кинокритиците в FIPRESCI (ФИПРЕССИ).

Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за бруталната криминална драма "Кучкарят" ("Dogman") на режисьора Матео Гароне.
 

Gulliver/Getty Images


Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра женска роля за главната роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан. Социалната драма разказва историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан - Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцелее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Жан-Люк Годар, който представи на кинофестивала в Кан в основния конкурс новия си филм "Образ и реч" (Le Livre d'image), бе удостоен със "Специална златна палма", предадоха световните агенции.

Документалният филм "Пътят на Самуни" спечели наградата "Златно око" в Кан

Документален филм за избиването на едно семейство в Ивицата Газа по време на операция на израелската армия спечели наградата "Златно око" на 71-ия кинофестивал в Кан, съобщи АФП. Наградата се присъжда за най-добър документален филм. 

Създателят на филма Стефано Савона е прибягнал до анимация, за да пресъздаде най-непоносимите сцени и да вдъхне живот на загиналите 29 души от едно семейство, сред които и деца. Черно-белите рисунки се редуват с интервюта.
 
Журито, присъдило наградата, беше председателствано от французина Еманюел Финкел. Филмът беше представен в секцията "15-дневка на режисьорите".