/ БГНЕС
Американската актриса Ел Фанинг и номинираният за "Оскар" гръцки режисьор Йоргос Лантимос влизат в състава на журито за основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на организаторите.

Световният елит в киното си дава среща на кинофестивала в Кан

Журито, което ще присъди фестивални отличия, в това число и водещия приз "Златна палма", наброява четири жени и четирима мъже от шест страни. В състава му освен Фанинг и Лантимос влизат режисьорът Павел Павликовски (Полша), режисьорката Аличе Рорвахер (Италия), режисьорката Кели Райхарт (САЩ), режисьорът Робен Кампийо (Франция), авторът на комикси и филмов режисьор Енки Билал (Франция) и актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе (Буркина Фасо).

БГНЕС

Председател на журито ще бъде мексиканският режисьор и носител на "Оскар" Алехандро Гонсалес Иняриту.

Алехандро Гонзалес Кан
БГНЕС

Миналата година фестивалното журо, председателствано от австралийската актриса и носителка на "Оскар" Кейт Бланшет, присъди наградата "Златна палма" на филма "Джебчии" на Хирокадзу Корееда от Япония, припомня АФП.

БГНЕС

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит на 14 май с филма "Мъртвите не умират" на режисьора от САЩ Джим Джармуш. 72-ото издание на проявата ще продължи до 25 май.
БТА