Кой е най-вдъхновяващият филм според учените?

/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Торино установиха, че мюзикълът "Магьосникът от Оз" е повлиял най-много на киноизкуството, съобщи в. "Дейли експрес".

Музей събра 300 000 долара за обувките на Дороти от "Магьосникът от Оз"
 
Филмите са оценявани по това колко често се споменават в по-късни продукции, като е използвана компютърна програма. Мюзикълът "Магьосникът от Оз" с Джуди Гарланд в главната роля е създаден през 1939 г. Той е един от първите цветни филми. От него е и вечният хит "Over the Rainbow".
 
На второ място е серията "Междузвездни войни". Трети е "Психо" на Хичкок. Всички най-влиятелни филми в топ 20 са създадени преди 1980 г., предимно в Холивуд. "Използвахме алтернативен метод на приходите в боксофиса, които се влияят от всякакви фактори освен качеството - реклама, дистрибуция, отзиви" - каза ръководителят на екипа Ливио Биолио.

Анонимен почитател дава милион долара за откраднатите пантофки на Дороти

През октомври в Националния музей на американската история след 200 часа работа по възстановяването им, бяха изложени т. нар. Ruby Slippers. Обувките, носени от Джуди Гарланд в ролята на Дороти в Магьосникът на Оз през 1939 г.

Изследването е обхванало 47 000 филма. Когато същите принципи били приложени за актьорите, на първо място излязъл Самюъл Джаксън, следван от Клинт Истууд и Том Круз. Единствената жена в топ 10 е Лоус Максуел, превъплътила се в Мис Мънипени от филмите за Джеймс Бонд.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА