Анонимен почитател дава милион долара за откраднатите пантофки на Дороти
Анонимен почитател дава милион долара за откраднатите пантофки на Дороти / снимка: Guliver/Getty Images

Награда от един милион долара предлага анонимен дарител за информация, която би помогнала да се разбере къде са червените обувки, които Джуди Гарланд носи в култовия детски филм „Магьосникът от Оз” от 1939 г. Обувките са откраднати от музея в Гранд Рапидс в Минесота.

Запазени са три чифта от обувките на Дороти, един от тях е изложен в музея Смитсониън във Вашингтон. Директорът на музея в Гранд Рапидс, родният град на легендарната актриса, заяви, че дарителят е от Аризона и голям фен на Гарланд.

Наградата ще бъде изплатена на лицето, което ще съобщи точното място къде се намират обувките, както и името на крадеца.

Магическите обувки с помощта, на които Дороти след многобройните си приключения се връща във фермата в Канзас, са откраднати през август 2005 г. Застраховката е един милион долара, а пазарната им стойност в момента е между 2 и 3 млн. долара.

Лентата „Магьосникът от Оз” е заснет по едноименната книга на Бранк Баум от 1900 г. и е обрат в кинематографията на филми от черно-бели в цветни.

Източник: БГНЕС