/ ThinkStock/Getty Images
Удоволствието от секса намалява с възрастта. Отговор на въпроса защо дават американски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар".

Най-подходящото време за секс е...
 
Изследването е направено от експерти от северноамериканската организация NAMS (North American Menopause Society), чиято цел е да промотира здравето и качеството на живот при жени по време и след менопауза. За целите му специалистите са анализирали данни за 4500 жени от Великобритания. Участничките е трябвало да отговарят на въпроси, свързани със сексуалния им живот в посочения период.

Целта на изследването е била да установи защо женското либидо и нивата на задоволство от секса намаляват по време и след менопаузата. Специалистите са проучили как интимните взаимоотношения, здравословните и физиологичните фактори влияят на сексуалната интимност и удовлетворението при жените в този период.

На каква възраст качеството на сексуалния живот е на топ ниво?
 
Според изследователите причините за липсата на желание за секс с напредване на възрастта са свързани с медицинското състояние, сексуалната дисфункция, симптомите на менопаузата и предписаните медикаменти. Други фактори, допринасящи за понижено либидо, са проблемите в отношенията, логистиката и възприятията за стареене.
 
Резултатите от проучването показват, че едва 3 процента от участничките описват сексуалния си живот като задоволителен.

Вече без оправдания: Сексът помага срещу главоболието
 
"Предизвикателствата, свързани със сексуалното здраве, са често срещани при жените с напредването на възрастта. Факторът "партньор" - липсата на такъв, влошеното му физическо или сексуално здраве, също е важен за активността и удовлетворението на жените от интимния им живот. Проблемите, свързани с менопаузата, като сухота на влагалището и болка по време на полов акт, също влияят върху сексуалната функция. Изненадващо е, че въпреки наличието на ефективни терапии, малко жени търсят лечение за тези проблеми", отбелязват изследователите.

И още:

Ефикасно средство срещу безсъние: Правете секс вечер

Как четирите фази на Луната влияят на сексуалния ни живот?

Вижте какво се случва с мъжете и жените след пълнолуние

Сексът и ерогенните зони според зодията (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА