Изключително рядко заради размера на спътника ни лунно затъмнение осигури впечатляващ спектакъл на много места по света
Изключително рядко заради размера на спътника ни лунно затъмнение осигури впечатляващ спектакъл на много места по света / Guliver/Getty Images
Редкият троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, придаващо червеникав оттенък на естествения спътник на Земята, вече е в историята.

Вижте спиращи дъха снимки на шоуто на Луната от цял свят (СНИМКИ)

Ако обаче след подобно явление се сблъскате с по-напрегнати жени и по-сънливи мъже, както и с по-гладни представители и на двата пола, това вероятно е последвал ефект, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски специалист.

Учените отдавна изследват как лунният цикъл в дадена нощ влияе върху количеството, вида и качеството на съня.

Суперлуната
БГНЕС

"Задавали ли сте си въпроса какво означава понятието "лунатик"? Терминът всъщност обяснява, че с човешките същества по време на пълнолуние се случва нещо, както във физиологичен, така и в психологичен аспект", казва д-р Мат Уокър от Калифорнийския университет.

Влияе ли наистина Луната върху настроението и поведението ни?

В нощ с пълна луна хората прекарват средно с 30 минути по-малко във фазата на дълбок сън.

Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол.

Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол
Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол ThinkStock/Getty Images

Когато луната е пълна, при жените се наблюдава спад в съня с бързи очни движения (Rapid Eyes Movement - REM), свързван с настроението и регулирането на емоциите, а при мъжете - увеличение.

За първи път от 150 години: Супер синя кървава Луна (СНИМКИ)

Освен по-малко REM сън, в пълнолунна нощ жените си набавят по-малко дълбок сън и по-малко възстановителен сън. Лишението от качествен сън влияе отрицателно върху настроението, с което може да се обясни защо днес повече жени ще проявяват безпокойство.

Изключително рядко заради размера на  спътника ни лунно затъмнение осигури  впечатляващ спектакъл на много места по  света. Стотици хиляди хора имаха възможност да се насладят на гледката как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името "кървава". Тя беше наречена също "синя", защото това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна", заради близостта ѝ със Земята.
БГНЕС

При мъжете липсата на достатъчно количество дълбок сън и увеличението на REM съня по време на пълнолуние са свързани с т.нар. ефект на натрупване, в резултат на който те са по-сънливи.

Спим между 25 и 50 минути по-малко по време на пълнолуние

Пълнолунието се отразява и върху апетита на жените и мъжете, като ги прави по-гладни. Това се обяснява с измененията в нивата на хормоните, свързани с усещанията за ситост и глад - съответно лептин и грелин.

"Когато човек е лишен от достатъчно количество дълбок сън и съответно от сигнала за ситост, се задейства сигналът за глад", обяснява д-р Уокър. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА