Наистина спим по-лошо при пълнолуние
Наистина спим по-лошо при пълнолуние / БГНЕС

Учени за първи път успяха да потвърдят, че лунният цикъл наистина влияе на самочувствието на човека, което се проявява в проблемите със съня при пълнолуние, които се дължат на намаляващата активност на човешкия мозък по време на дълбок сън с 30%. Учените публикуват своите изводи в списание Current Biology, информира БГНЕС.

"Лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, даже когато той не вижда Луната и няма представа от нейната фаза. Нашата работа е първото научно свидетелство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън. Ние успяхме да достигнем до това с помощта на метод на наблюдение, който "изтрива" чувството за време у човека", заяви Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария.

Кайхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на около 30 доброволци, които прекарали няколко дни в лабораториите, където не е имало часовници и прозорци. Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности - учените само взимали кръвни проби, за да следят за промените в хормоналния баланс. Когато доброволците си лягали да спят, неврофизиолозите оценявали дълбочината на техния сън и следили активността на техните неврони и движението на очите.

Първоначално учените дори не смятали, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те се опитвали да разберат как се е променял биоритъмът на хората при отсъствието на цикъла ден и нощ. След като анализирали данните и ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените установили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние.

Участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по пет минути повече, за да заспят при пълнолуние. Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета. При следващите експерименти Кейхонен и неговите колеги планират да намерят невроните, управляващи "лунните цикли" и да установят каква роля играят в работата на организма.