/ ThinkStock/Getty Images
Редовното прекъсване на нощния сън заради необходимост да се посети тоалетната е свързано с прекомерна консумация на сол и високо артериално налягане, съобщи Юрик алърт. Това заявиха специалисти на конференция на Японското кардиологично дружество.

Най-добрите храни и напитки за здрав сън

"Установихме, че ако е човек е развил ноктурия - редовно прекъсване на нощния сън заради уриниране, е с високо кръвно налягане или с излишък от течности в организма - заяви Сатоши Коно от болницата "Розай Тохоку" в Сендай, Япония. - Ако продължавате да имате ноктурия, поискайте от лекаря си да измери кръвното ви налягане и да изследва количеството консумирана от вас сол“.

Той отбеляза, че дори едно нощно посещение на тоалетната повишава риска от хипертония с около 40 процента. Колкото по-често посещавате тоалетната, толкова по-голяма е вероятността да имате сърдечни и сърдечносъдови проблеми.

сън спане
iStock/Getty Images

Разкриха загадка, свързана с удължаващия живота здрав сън

Коно все пак не е открил причинно-следствена връзка между честите посещения на тоалетната и сърдечните болести.

Изследването обхванало 3748 жители на окръг Ватари в Япония, като у 1882-ма от тях била наблюдавана ноктурия през 2017 г.

10 препоръки за здрав и пълноценен сън

Според данни на Световната здравна организация сърдечните и сърдечносъдовите болести са главна причина за смърт. Тези болести ежегодно отнемат живота на около 17 милиона души.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА