Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка? / iStock/Getty
Никой не може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка – по-добро настроение, по-малко стрес и болести. Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно.

С няколко трика ще спите сладко като бебе
 
Вижте ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане, както и кои хранителни продукти подобряват съня:
 
Идеалната поза за добър сън
 
Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба.

Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка? iStock/Getty

Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс - хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода.

Най-непопулярната поза за сън се оказа най-здравословна
 
Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея - частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.
 
Позата, която поддържа отворени дихателните пътища
 
При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето (СНИМКИ)
 
Хората, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища.

Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка? iStock/Getty

Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората.  Недостатъкът ѝ е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е "заровено" във възглавницата.
 
Позата, която е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало
 
Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите.

Определиха най-вредната поза за сън

Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.
 
Най-предпочитаният начин за спане от около
 
Поза "зародиш" е предпочитаният начин за спане от около 50 процента от възрастните - на една страна с извит торс и сгънати колене. Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени.

Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка? iStock/Getty

Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит. Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си. 

Кучетата в леглото „гонят“ кошмарите и осигуряват здрав сън
 
За да се намали напрежението върху бедрата при позата "зародиш", експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.
 
Един от ключовите фактори, оказващи влияние върху съня, е храненето. Експертите предлагат няколко хранителни продукта, подходящи за вечерна консумация, които могат да повлияят благоприятно върху съня:
 
Мляко и млечни продукти
 
Много хора със сигурност са чували от майките или бабите си да пият мляко, ако имат проблеми със съня. В думите им има резон - калцият в млечните продукти помага за регулирането на свързания със съня хормон мелатонин.

Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка? iStock/Getty

Богатото на протеини прясно мляко съдържа аминокиселината триптофан. Тя допринася за освобождаване на хормона серотонин, който участва в производството на хормона на съня мелатонин.

Вълшебна напитка за добър сън
 
Куркумата често е възхвалявана заради многобройните ползи за здравето. Проучвания показват, че подправката, известна с противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, също така намалява тревожността и подпомага качествения сън. 

Какво издава позата при сън за вашата връзка? (СНИМКИ)
 
Вишните са една от малкото храни, които естествено съдържат мелатонин. Подобно на млякото, вишневият сок също е източник на триптофан.
 
Череши

череши
Черешите са отличен източник на мелатонин ThinkStock/Getty Images

Вкусният плод не само е чудесен десерт, но и помага за добър сън. Черешите са отличен източник на мелатонин. Проучвания са установили, че хората, които пият черешов сок, заспиват по-бързо и спят по-дълго.
 
Нахут
 
Богатият на витамин В6 и триптофан нахут често е наричан "чудодеен". Съставките му допринасят за чувството за ситост, помагат за отслабване и влияят благоприятно върху съня.
 
Риба
 
Искате да спите добре през нощта? Хапнете сьомга или риба тон за вечеря. Рибите са богати на витамин В6, който помага на епифизната жлеза да произвежда мелатонин. Със същата цел могат да се консумират скариди и омари.

риба котлет
Рибите са богати на витамин В6, който помага на епифизната жлеза да произвежда мелатонин Thinkstock/Getty Images

Спанак
 
Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА