/ Thinkstock/Getty Images
Човек страда по-рядко от безсъние, ако има ясна цел на сутринта, за да стане от леглото, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изданието публикува разработката на екипа на д-р Джейсън Онг от Северозападния университет. Хората, които са си поставили ясни задачи, в 63 процента от случаите страдат по-рядко от сънна апнея и в дългосрочен план са подложени на по-малък брой разстройства на съня.

Апнея по време на сън – ето какво трябва да знаем

Според автора на изследването д-р Онг, ако се помогне на хората да си поставят ясни цели в живота, това ще ги избави от много безсънни нощи, без да прибягват до лекарства.
Екипът провел проучвания сред 823 участници със средна възраст 79 години. Известно е, че хората от третата възраст спят много по-малко през нощта.

Разкриха тайната на бързото заспиване

От получените данни и попълнените въпросници се оказало, че по-целеустремените от участниците в 63 процента от случаите не страдали от сънна апнея /задушаване по време на сън/ и свързаните с нея нощни събуждания.

Високо мотивираните хора като цяло показвали по-добри показатели на съня. При тях се наблюдавала и с 52 процента по-малка вероятност от развиване на синдрома на неспокойните крака.

Вижте още за съня:

10 съвета за спокоен сън в летните горещини

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето (СНИМКИ)

Откриха още две ползи от късното ставане през уикенда

Недоспиването и вредите, които ни нанася

8-часовият сън ни предпазва от кошмари

По-добрият сън води до по-добър секс и по-малко стрес
БТА