При дългия сън мозъкът започва да обработва информация, която преди това не е имал възможност да анализира
При дългия сън мозъкът започва да обработва информация, която преди това не е имал възможност да анализира / Thinkstock/Getty Images
Учени установиха ползите от късното ставане през уикендите - дългият сън ни прави по-умни и по-снажни, пише в. "Метро".

Изданието цитира изследване, публикувано в изданието "Слийп". В проучването са анализирани данните от съня на 2156 доброволци, на които бил изчислен и индексът на телесната маса.

Вижте как влияе недоспиването на имунната система

Тези, които не си доспивали пред седмицата, но през почивните дни ставали от леглото доста късно, се оказвали с по-ниско тегло от останалите.

"Дългият сън през уикендите явно има биологичен предпазен ефект, тъй като недоспиването през работните дни води до затлъстяване", твърдят авторите.

Отдавна е известно, че хората, които спят малко, често имат и много лоши хранителни навици, от които дебелеят. Липсата на сън води до промяна на нивата на кръвната захар. Бодърстващите трябва да я компенсират и затова се тъпчат със сладки неща, за да стоят будни. В края на краищата те чувстват постоянна умора.

Спете на отворен прозорец, съветва ендокринолог

Изследването обаче отива още по-далеч. Според специалистите дългото спане през уикендите ни прави и по-умни. Когато сме изморени от недоспиване, паметта ни става по-неуслужлива. При дългия сън мозъкът започва да обработва информация, която преди това не е имал възможност да анализира. По този начин се подобрява и паметта.

Още за съня, съвети за здрав сън и ползите от него:

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето (СНИМКИ)

10 съвета за спокоен сън в летните горещини

До какво води липсата на сън при жените?

Вижте как правилно да наваксвате със съня
БТА