До какво води липсата на сън при жените?
До какво води липсата на сън при жените? / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета на Лъфбъро установиха, че жените имат нужда от повече сън от мъжете, защото мозъкът им е устроен по-сложно, съобщи Нюзру.

Лошото качество на съня или недостигът му може да предизвика психологически дистрес, повишена враждебност, депресия и злоба у жените, докато при мъжете няма толкова негативни последици.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Специалистите обясняват това с уникалната схема на невронните връзки в дамския мозък. Тъй като жените са по-склонни да вършат няколко неща едновременно, им трябва по-голяма гъвкавост и повече мозъчни ресурси. В действителност те ползват мозъка си повече от мъжете.

Ако една жена не се възстанови през нощта, освен психологически проблеми, недоспиването ще предизвика и по-голям риск от сърдечни заболявания и повишаване на факторите за сгъстяване на кръвта. Това предразполага към поява на тромби и инсулт.

Как правилно да наваксваме със съня?

Британското изследване потвърждава установеното от учени от университета "Дюк". Още през 2013 г. те доказаха, че жените страдат повече при недоспиване от мъжете, и физически, и психически.

Източник: БТА