Как правилно да наваксваме със съня?
Как правилно да наваксваме със съня? / ThinkStock/Getty Images

Любимото занимание на много от нас през уикенда е да „наваксваме със съня", който не сме могли да си позволим през работната седмица. Всъщност възможно ли е от медицинска гледна точка да компенсираме недоспиването с допълнителен сън в друг ден?

Въпросът е спорен дори за специалистите, заявява пред „Хъфингтън пост" неврологът д-р Кристофър Уинтър, изследовател на лечебния ефект на спането.

Топ 20 на най-добрите песни за събуждане

Коректният отговор е, че можем да наваксваме със съня, но само до някаква степен, разказва Уинтър. „Ако можете да си отспите няколко дни след като сте имали много къса нощ, то това ще ви помогне да сте отново отпочинали и добре функциониращи. Ако обаче се лишавате от сън в продължение на месеци или години, то този отдих е безвъзвратно загубен", обяснява докторът.

В подкрепа на думите му, скорошни изследвания сочат, че хронично недоспиващи хора успяват да станат по-съсредоточени и способни след 10-часов сън, но ефектите на трайното недоспиване върху здравето им не могат да бъдат неутрализирани.

Спането без дрехи нощем забавя стареенето

Друг проблем е фактът, че прекалено дългото спане през уикендите може да се окаже вредно. Ако има прекалено голяма разлика в трайността на съня през седмицата и този в почивните дни, това може да доведе до проблеми с теглото, както и хронични болести. В най-лошия случай неравномерният сън може да доведе до диабет, а дори се свързва с раковите разболявания.

Какво издава позата при сън за вашата връзка? (СНИМКИ)

Освен че е вредно, преспиването през уикенда често не бива позволявано от собствения ни биологически часовник. Това е така, защото колкото повече остаряваме и придобиваме все повече задължения и грижи, толкова механизмът „нека поспя още малко" на нервната ни система започва да изчезва, обяснява медицинският антрополог Кирстен Кнутсон от Университета в Чикаго.

Как тогава можем да наваксваме безвредно и ефективно със съня?

Разделете разликата

Когато си отспиваме е важно да минимизираме възможно най-много разликата между съня ни през седмицата и този през уикенда, казва Кнутсон. Ако искаме да поспим 2 часа повече, нужно е да си легнем 1 час по-рано и да станем 1 час по-късно, вместо например да си легнем 4 часа по-късно и да станем 6 часа по-късно.

Дремвайте повече

Освен че ви ободряват, дрямките могат да обърнат негативните ефекти от недоспиването върху имунната система. Според Кнутсон е добре да дремваме не повече от 15 до 20 минути. Ако спиш по-дълго, е възможно да се събудиш дори по-уморен, отколкото когато си легнал да подремнеш.

Наистина си отспивайте

Когато повечето хора се успиват, те са отворили едното си око и постоянно натискат "snooze" бутона на будилника. Подобно на това, щом решат да дремнат, лягат на дивана и оставят включен телевизора. Това не отговаря на качествения сън, от който имате нужда, казва Уинтър. Когато искате наистина да си отспите, то уверете се, че обстановката предполага дълбок сън. Изгасете лампите и телевизора, свалете щорите и отидете на леглото, вместо на дивана.

Източник: БГНЕС