Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези, но картината все не е завършена. Тогава подсъзнанието добавя последния гениален щрих.

Вижте 5-те открития, направени на сън

ДНК

Розалинд Франклин и Франсис Крик дълго време изучават изображения на дългите молекули, за установят как са структурирани. Тогава един сън на Уотсън не ги навежда на идеята за двойната спирала. Така е открита структурата на ДНК.

Иглата на шевната машина

Елиас Хоу, създателят на съвременната шевна машина, се чудел как са накара иглата на новото му изобретение да работи. Конецът не можел да се вдява в основата, както при ръчната игла, а това изглеждало единственият начин.

Той сънувал, че е пленен от канибали, които му дават срок за едно денонощие да завърши машината. Той не може да накара иглата да работи и се примирява с нерадостната си съдба. И когато го водели към мястото на екзекуцията забелязвал, че копията на войните са продупчени на върха. Той се събудил в 4 часа сутринта, а до 9 часа моделът на иглата с ухо на върха вече бил готов.

Откритията, за които науката няма обяснение

Франкенщайн

През лятото на 1816 година, Мери Уолстънкрафт Шели и съпругът й Пърси Биш Шели посещават поета Лорд Байрон във вилата му на брега на Женевското езеро. Заедно те решават да си направят литературно състезание. Известно време Мери няма идея, докато не се събужда потресена от ужасен кошмар - човек, който лежи изпънат и постепенно, под действието на някакъв мощен двигател, показва признаци на живот. Тя е трябвало само да опише кошмара си.

Откритията, които промениха света

Yesterday

Пол Маккартни е на 22, когато се събужда с приятна мелодия в главата и се чуди коя е тази песен. Свири я на най-различни хора, докато накрая не се убеждава, че я е измислил сам. Истинският текст се появява по-късно.

Кое е най-желаното изобретение за следващите 100 години?

Периодичната таблица

Менделеев знаел всичко известно за откритите по негово време 63 елемента. Той записал върху карти имената и атомните им тегла с надеждата да открие схема за подреждането им. Работил три дни без прекъсване, докато накрая, капнал от умора, притворил очи да подремне. Вместо да изкара ден и половина в сън, както повечето жертви на недоспиване, той скача само след минути. Той видял насън таблица, в която елементите си пасвали по местата.