Красотата идва със съня
Красотата идва със съня / Thinkstock/Getty Images
Красотата идва със съня и жените, които страдат от недоспиване и спят по 4 часа в денонощието, са по-неатрактивни, установиха шведски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Дамите, които прекарват в сън само броени часове, имат по-нездравословен вид, който веднага се долавя от непредубедени наблюдатели.

Вижте как се отразява недоспиването на женската психика

Екипът на Джон Акселсон от университета в Стокхолм провел тестове с 25 снимки на две групи жени. Първата включвала дами, спали в продължение на две нощи само по 4 часа и 15 минути, а втората - с добре отспали доброволки със 7,5 часа сън.

До какво води липсата на сън при жените?

Фотосите трябвало да бъдат оценени по 7-балната система от 125 души. Недоспалите жени получавали по правило по-ниски оценки за атрактивност.
Хората били по-малко склонни да общуват с недоспалите жени. Те изглеждали и по-тъжни на външен вид, тъй като устните на изморените хора увисват в крайчетата.

Индивидите в добро здравословно състояние имат на лицето си характерна атрактивна руменина. Тя липсва при недоспалите жени, тъй като безсънието ограничава притока на кръв и то кара хората да изглеждат бледи.

Още за съня и красотата:

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Пет неща, които вредят на кожата ви, без да знаете

Недоспалите хора тълкуват израженията на лицето различно

Недоспиването и вредите, които ни нанася


За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК
БТА