/ Thinkstock/Getty Images
Учени от университета на Аризона откриха връзка между недоспиването и способността да се разпознават изражения на лицето, съобщи ЮПИ.

Изследването е базирано върху данни за 54-има участници, на които били показани снимки на едно също лице на мъж. То било с изражение на различни степени на безпокойство, щастие, мъка, гняв, изненада или отвращение.

Вижте как се отразява недоспиването на жените

Учените установили, че участниците, които били лишени от сън за една нощ, по-трудно идентифицирали лицевите изражения на щастие или мъка в сравнение с нелишените от сън участници.

Способността да се идентифицират изражения на гняв, безпокойство, отвращение или изненада не намаляла дори когато участниците били лишени от сън.

До какво води липсата на сън при жените?

"Ако някой се готви да ви причини нараняване, ще реагирате дори да сте били лишени от сън“, заяви експертът по психиатрия и психология Уилям Килгор от екипа. „Установяването дали някой е или не е натъжен всъщност не е толкова важно в подобна опасна ситуация, така че ако нещо започне да деградира, то ще е свързано с разпознаването на тези социални емоции".

Ето как правилно да наваксваме със съня

Било констатирано, че лицеви изражения, като усмихване или намръщване, лесно се идентифицират, независимо дали човек е недоспал или отпочинал. Лишените от сън участници се затруднили да разпознаят едва забележими изражения на щастие или мъка в сравнение с другите емоции. След като отпочинали, способността им да разпознават изражение на щастие или мъка се подобрила.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

"Средностатистическият американец спи по-малко от 6 часа нощем“, отбеляза ученият. „Това може да повлияе върху способността ви да разпознаете лицеви изражения в ежедневните си контакти. Възможно е да имате неуместна реакция или да не проявите състрадание, защото не сте разпознали нечие лицево изражение. Възможно съпругата ви да се нуждае от вас, а това да ви убегне. Възможно е това да доведе проблеми във взаимоотношенията ви или на работното място".

Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms.
БТА