Как се отразява недоспиването на жените
Как се отразява недоспиването на жените / ThinkStock/Getty Images

Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете, и безсънието им се отразява по-зле на работното място, установи международно проучване, цитирано от в. "Метро".

Недоспалите дами се справят по-зле от своите колеги от силния пол с когнитивните тестове, чувстват се изморени и имат проблеми с концентрацията и с паметта. Резултатите от изследването на екипите от университетите в Кембридж, в Хъл и "Дюк" в Сингапур бият тревога за дамите, които работят на смени. Същото важи и за тези, които пътуват на дълги разстояния през няколко часови пояса.

До какво води липсата на сън при жените?

Изследователите провели експерименти с 34 доброволци от мъжки и женски пол, като променили обичайните си навици за сън. Те си лягали в различно време и били събуждани в различни часове. Доброволците трябвало да попълнят въпросници относно това колко изморени се чувстват и тестове, илюстриращи когнитивните им функции.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Жените се представяли много по-зле при нарушен сън и при променени циркадни ритми. Това силно им се отразявало на хормонално ниво. Мъжете много по-лесно понасяли безсънието и се справяли по-добре с тестовете. Нощните смени изтощават много повече представителките на нежния пол, отколкото мъжете. Поради тази причина те са подложени на много по-голям риск от трудови злополуки.

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Домашните задължения и ангажиментите на работното място карат много жени да спят по-малко, в сравнение със своите половинки. А това е доста вредно за здравето им.

Източник: БТА