Вижте как влияе недоспиването на имунната система
Вижте как влияе недоспиването на имунната система / Thinkstock/Getty Images

Учени от Медицинския институт към Вашингтонския университет в Сиатъл изследваха 11 двойки еднояйчни близнаци, за да проучат ефекта от лишаването от сън върху имунните им системи, съобщи ЮПИ.

Кръвни проби за изследването дадоха както еднояйчни близнаци, които недоспиват, така и от онези, които имат нормален сън. Резултатите показаха, че близнаците, които спят по-малко, са с потисната имунна система в сравнение с тази на другите участници.

Какво е необходимо за здрав сън?

"Установихме, че имунната система функционира най-добре, когато й е осигурен достатъчно сън", заяви ръководителят на изследването Натаниъл Уотсън.

Седем или повече часа сън са препоръчвани за оптимално здраве.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Учените проучиха ефекта в дългосрочен план от краткия сън в нормални условия, за разлика от съня в лабораторна среда, и констатираха, че хроничното недоспиване потиска имунния отговор на циркулиращите бели кръвни телца.

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

"Получените резултати съвпадат с тези от изследвания, които показаха, че когато недоспали хора се ваксинират, е налице по-слаб отговор на антителата, а ако лишени от сън хора са изложени на риновирус, е по-вероятно да се заразят с него", поясни Уотсън.

"Това изследване предоставя допълнителни данни за ефекта от съня върху цялостното здраве и по-специално върху имунното здраве", допълни още той.

Кои фактори са пагубни за здравия сън?

Резултатите от изследването са публикувани в Sleep.

Източник: БТА