/ Thinkstock/Getty Images
Недоспиването застрашава благоденствието на студентите
Ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт навежда на мисълта, че недоспиването на студентите може да повлияе върху благоденствието им, съобщи ЮПИ.
 
Студентите посвещават на обучение и общуване голяма част от времето си, а тове често е свързано с недоспиване, което може да повлияе върху благоденствието им.

"Установихме, че нередовното спане в разстояние на седмица е свързано с намалено усещане за щастие в сутрешните и вечерните часове, за добро здраве и спокойствие през седмицата дори след като средната продължителност на съня е била под контрол", заяви Акане Сано от института.
 
"Тих час" на работното място, за да могат хората да поспят

Изследването обхванало над 200 студенти на възраст между 18 и 25 години и продължило един месец.
 
В разстояние на 30 дни учените следили кога студентите лягат да спят и колко дълъг е сънят им. От участниците освен това било поискано да съхранят дневниците си, за да се прецени усещането им за благоденствие.
 
Вижте как влияе недоспиването на имунната система

Оказало се, че студентите, които се постарали да възприемат нови навици, свързани със съня, след като по-рано не са правили подобни опити, са с нараснало усещане за благоденствие.
 

"Недоспиването е често срещано в съвременното общество", отбеляза Сано. "Получените резултати показват значението на редовния и продължителен сън. Те свидетелстват, че редовният сън е свързан с по-голямо благоденствие", посочва ученият.
 
Велики открития, направени в царството на сънищата

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ.
БТА