/ ThinkStock/Getty Images
Канадските влогъри Мичъл Мофит и Грегъри Браун публикуваха видео в канала си за наука "Ейсаб сайънс" в Ютюб, в което посочват причините за постоянната умора, съобщи Сайънс алърт.

Когато се чувстваме изтощени, обикновено специалистите ни съветват да се наспим. Но понякога, дори след като сме си взели необходимите над 7 часа сън, оставаме сънливи и апатични.
 

телевизия пуканки
ThinkStock/Getty Images

Видеото обяснява, че една от причините е, че водим твърде заседнал начин на живот. Въпреки че смятаме физическите упражнения за изморителни, се оказва, че правенето на леки тренировки няколко пъти седмично, може да ни даде повече енергия.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Само си припомнете кога сте имали непривично активен ден на открито, като преход или хвърляне на фризби в парка. Същата вечер вероятно сте спали изключително добре. Хората, които правят упражнения редовно, се радват на по-добър сън, дори и броят часове да остане същият.
 

кафе
ThinkStock/Getty Images

Как правилно да пием кафе сутрин

Друг капан е това, че разчитаме на кофеина, за да ни държи будни. Въпреки че повечето от нас не пият еспресо точно преди лягане, то трябва да се избягва много по-отрано. Кофеинът блокира единозина - невротрансмитер, които се образува в мозъка през деня и ни прави сънливи вечер. Ако пиете кафе шест часа преди да си легнете, това ще обърка производството на единозин и ще повлияе негативно върху бързото заспиване.

Кафето блокира действието на витамините в организма

Понякога изтощението не се корени в прости ежедневни решения, а е свързано с психическото здраве. Например, тревожното разстройство може да е придружено от умора, и дори високи нива на стрес и безпокойство ще Ви оставят много изцедени. Депресията влияе и върху качеството на съня, като в някои случаи дори причинява безсъние.
 

жена депресия
ThinkStock/Getty Images


Преборете депресията през пролетта

Физическото състояние също може да предизвика прекомерна умора. Тогава най-добре е да Ви прегледа доктор, но част от причините може да са недостиг на желязо, проблеми с щитовидната жлеза и диабет.