/ ThinkStock/Getty Images
Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката. Формулата дава оценка на качеството на съня на човека, която варира от „страхотно” до „въртене през цялата нощ”.

Какво е необходимо за здрав сън?

Учените се надяват, че тя ще помогне на хората да разберат от какво се нуждаят, за да заспят бързо и как да спят по-дълго. Според формулата, създадена от учените от университета в Манчестър, качеството на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]. Оценка от две е страхотен нощен сън, едно е среден, а нула е въртене през цялата нощ.
 

ThinkStock/Getty Images


Т означава умора и се изчислява въз основа на броя на изминалите часове от последния нощен сън минус броя на прекараните в дрямка часове плюс часовете физическо натоварване през деня. Bt означава време в леглото и се изчислява въз основа на часовете в леглото през дадената нощ разделен на обичайния брой часове в леглото. С е удобство и се изчислява като възглавница плюс завивки плюс матрак минус девет.
 

ThinkStock/Getty Images


Недоспиването и вредите, които ни нанася

Ha е средният брой часове в будно състояние - колко средно време прекарваме в будно състояние през деня. S представлява шума и включва всякакви звуци с изключение на успокояващите шумове, които приспиват хората. 
 

ThinkStock/Getty Images


L е светлината и се отнася за всякаква светлина в стаята, включително осветени часовници, естествена светлина и светодиодно осветление. H е топлината и се изчислява по броя на градусите до 16-17 градуса по Целзий, разделени на десет. D е пригодеността на завивката към стайна температура - добра завивка може да ни помогне да запазим комфортна телесна температура, докато спим дори стаята да е малко по-гореща или студена от нормалното.

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Thinkstock/Getty Images


Д-р Пени Луис от университета в Манчестър съветва хората, които искат добър нощен сън, да стават и да си лягат по едно и също време всеки ден, да избягват дремките и да правят много упражнения. Ключови фактори са още топлината, шума и светлината. Накрая д-р Луис отбелязва, че удобството е много важно за качеството на съня, така че хората трябва да спят в удобни постелки.
БГНЕС, БТА