Ако имате проблеми със съня, може би използвате неправилни завивки
Ако имате проблеми със съня, може би използвате неправилни завивки / ThinkStock/Getty Images
Хората, които имат проблеми със съня, могат да се опитат да ги решат с по-тежки одеяла, съобщи в. "Дейли мейл".

Специални одеяла с тежести от десетилетия се използват терапевтично за деца с проблеми в развитието или за успокояване на тревожни животни. От миналата година такива одеяла се предлагат и за възрастни с проблеми в съня.

Тайната на добрия нощен сън

Клинични изпитания показаха, че одеялата, които осигуряват натиск, подобен на родителската прегръдка, помагат да по-добър сън.
Няколко научни изследвания стигнаха до извода, че те са полезни не само при безсъние, но и при психологични разстройства - от тревожност до аутизъм и посттравматично стресово разстройство.

Вижте какво издава позата ви по време на сън (СНИМКИ)

Шведски учени установиха през 2015 г., че одеялата с тежести подобряват качеството на съня при страдащите от безсъние, като използваха както обективни, така и субективни показатели.

Те обясниха, че този вид завивки осигуряват усещане за пашкул, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня.

А ето и един трик за бързо заспиване

Подобно изследване на университета на Масачузетс в Амхърст установи, че тревожността намалява при 63 процента от хората, използвали одеяло с тежести, а 78 процента с него се успокояват.
От неврологична гледна точка стимулирането с натиск потиска кортизола и увеличава серотонина и мелатонина в мозъка, което намалява пулса и кръвното налягане. Кортизолът се освобождава в стресови ситуации. Високите му нива се свързват с безсъние, тревожност и депресия.

Спането със сутиен е опасно за здравето

Серотонинът е невротрансмитер, който помага за регулирането на вътрешния часовник и естествения цикъл на сън и будуване. Наричат го също "химикалът на щастието". Мелатонинът е основният хормон, отговорен за заспиването. Много хора пият добавки мелатонин срещу безсъние.
Теглото на подобни терапевтични завивки обикновено е 10 процента от килограмите на използващия го.

Още съвети за добър и здравословен сън:

Три важни причини да спите с чорапи през студените месеци


Спането със сутиен е опасно за здравето

8-часов сън за пълноценен секс

Определиха колко продължава идеалният сън за мъжете

Разкриха как недоспиването променя характера ни

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА