Идеалният сън за доброто репродуктивно здраве на мъжете трябва да трае между 7 и 7,5 часа
Идеалният сън за доброто репродуктивно здраве на мъжете трябва да трае между 7 и 7,5 часа / ThinkStock/Getty Images
Китайски учени установиха, че недоспиването се отразява пагубно на репродуктивните способности на мъжете, като качеството на тяхната сперма се понижава с 30 процента, пише в. "Метро".

Внимание мъже: Дезодорантът може да ви навреди

Таблоидът цитира проучване на Военномедицинския университет в град Чунцин. Специалистите установили рязък спад на жизнеспособността на мъжките сперматозоиди при сън по-малко от 6,5 часа на денонощие.

Но и прекаленото застояване под завивките не било полезно за репродуктивното здраве на представителите на силния пол. Дори било по-лошо. Спането над 9 часа в денонощието понижава качеството на спермата с 40 на сто.

Мъже, ако искате деца, носете широки боксерки и спете голи

Китайските изследователи провели опити със 796 мъже, като изследвали 2020 техни семенни проби. Показателите на участниците в експериментите били проследени в периода 2013-2015 година.

Изследването установило, че при недоспиване се нарушава стабилността на спермата, което означава, че тя губи от своите оплождащи свойства. Това се дължи на недостатъчното производство на хормона тестостерон при кратък сън.

Вижте защо мъжете не бива да носят мобилния си телефон в джоба на панталоните

Идеалният сън за доброто репродуктивно здраве на мъжете трябва да трае между 7 и 7,5 часа на денонощие.  
БТА