Начинът, по който човек спи, оказва влияние върху качеството на почивката
Начинът, по който човек спи, оказва влияние върху качеството на почивката / ThinkStock/Getty Images
Един от най-добрите начини човек да си осигури качествена почивка през нощта е да смени позата за сън. Според международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", за добро здраве и отморителен сън е най-добре да се спи по гръб.

Определиха най-вредната поза за сън
 
Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че всеки индивид се нуждае от достатъчно сън, за да може тялото му да функционира правилно. Липсата на качествена почивка през нощта води до раздразнителност, липса на концентрация, влошено здраве.

сън
Според експерти най-добрата и полезна за здравето поза за спане е по гръб Thinkstock/Getty Images

Начинът, по който човек спи, оказва влияние върху качеството на почивката. Поради тази причина изборът на най-правилната поза за сън е от съществено значение. 

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето (СНИМКИ)
 
Според експерти от Аляска слийп клиник най-добрата и полезна за здравето поза за спане е по гръб. При нея главата, шията и гръбнакът са в неутрална позиция, и освен това намалява рискът от киселини.

Връзката между нощната активност и психичните смущения не е изненадваща
Липсата на качествена почивка през нощта води до раздразнителност, липса на концентрация, влошено здраве ThinkStock/Getty Images

Въпреки че осигурява най-качествена нощна отмора и е от полза за здравето, позата за сън по гръб е сред най-непопулярните. Проучване показва, че едва осем процента от американците предпочитат да спят по този начин.

С няколко трика ще спите сладко като бебе
 
Позата по гръб не се препоръчва за страдащи от сънна апнея, напомнят специалистите.
 
Най-популярната поза за сън е феталната, която обаче може да доведе до артритни болки или затруднено дишане. Вместо нея експертите препоръчват да се спи на една страна.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА