Д-р Райчинов: 2 млрд. лв. от здравните вноски, които бяха откраднати, ще стигнат на хората да си платят тока
Д-р Райчинов: 2 млрд. лв. от здравните вноски, които бяха откраднати, ще стигнат на хората да си платят тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският лекарски съюз продължава да настоява за оставката на управителя на здравната каса Пламен Цеков. Въпреки политическата криза съсловната организация смята, че Народното събрание може и трябва да смени управителя на НЗОК, за да се възстанови равновесието в здравеопазването.

„Протест в четвъртък от 16 часа ще има, освен ако правителството в оставка не отмени методиките, по които НЗОК плаща на болниците" - обяви в интервю за Дарик председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той призова и недоволните от здравеопазването граждани също да подкрепят протестиращите лекари.

Председателят на БЛС посочи, че всеки здравноосигурен българин може като него лично да заведе дело срещу НЗОК за „откраднатите пари" от здравни вноски, които не са ползвани по предназначение и са прехвърлени в републиканския бюджет. Така според него ако тези около 2 млрд. лева бъдат върнати на хората, те ще могат да платят поне високите си сметки за ток.

Днес имаше една срещу между ръководството на „Пирогов", здравният министър в оставка и шефа на здравната каса. Стана ясно, че в четвъртък ще има извънредно заседание на надзорния съвет на касата. Знак ли е това според вас, че ще се промени тази прословута методика, която очевидно вече създава проблем на болниците, та даже нямат възможност да работят?

Радвам се, че ще има извънреден надзорен съвет и още повече ще се радвам, ако той свърши много простичка работа - просто да изтегли от Министерския съвет със съответните форми тези методики, които са категорично неработещи и твърде опасни за здравеопазването. И да върне тези от 2012 година, тъй като няма време да се изработват нови вече на третия месец от годината. А те не че са идеални, но са доказали, че са работещи. И да спре доктор Цеков с този инат да прилага нещо само защото той го бил измислил и според мен по-скоро финансовото министерство измисли. Няма смисъл да се натяга напрежение там, където може да се избегне с елементарно действие: изтеглят се методиките, връщат се старите и системата се успокоява. Нямаше смисъл от толкова месеци тук да се разиграваме и да му доказваме, че това, което е измислил, не работи и е опасно и вредно.

Аз поне от това, което излезе като изявление след тази среща, не чух така конкретна заявка за оттегляне и отмяна на тази методика. Може ли пък да се тръгне в друга посока - само с отпускане на допълнителни средства и то за отделни болници.

Вижте, какво значи това? Кой е той, че ще отпуска на отделни болници нещо си. Първо, болниците са равнопоставени и ако има методика, тя трябва да важи в еднаква сила за всички. Не може за едни болници да важи, а за други - не. Още по-малко е възможно управителят на касата по собствено усмотрение, желание и виждания на едни да дава, а на други - не. Това вече си отива директно към корупция.

Просто се позовавам и на думите на здравния министър в оставка, че бюджетите на лечебните заведения в София ще бъдат преразгледани на това извънредно заседание в четвъртък.

Не е това действието, което трябва да бъде предприето. Пак казвам, болниците са равнопоставени и няма никакво значение в коя част на страната се намират. Сигурно има по-ощетени и по-облагодетелствани болници, но методиката трябва да е еднаква за всички. Не може да има сто методики за различните заведения.

Можем ли да очертаем с няколко думи, колкото и да е трудно картината всъщност колко от болниците в страната в момента са изправени пред това да отказват лечение заради тази вече много цитирана методика на здравната каса, която лимитира пакетите?

Бих казал, че няма болница, която да не е изправена пред такъв проблем, ако стриктно спазва методиките. Просто всички болници - коя малко повече, коя по-малко, но всичките са ощетени по някакъв начин. Защото тази методика залага лимити по определена диагноза. И ми е много трудно да ви кажа коя болница точно коя диагноза как е спряна. Но е факт очевиден. И същото е в доболничната помощ. Получавам данни откъде ли не, множество заведения за доболнична помощ, както семейни лекари, така и ДКЦ-та и МЦ-та са изчерпали лимитите за март включително и не могат да ги превишават.

Да, това е сериозен проблем и за лекарите, и за пациентите.

Да, аз затова съм и много изненадан от позициите на някои пациентски организации, които искат да бетонират този човек, защото няма ли парламент, той е несменяем. А явно е, че не се знае кога ще има работещ парламент. Така че той ще може да прави тези действия индивидуално когато и както си реши, без на практика никакъв възможен контрол. Това е опасното и затова искаме неговата смяна, а той с нищо не показа, че е готов за диалог и за разбирателство, за да постигнем равновесие.

Факт е, че вие продължавате да настоявате за тази оставка. Аргументите обаче на тези хора, които са срещу оставката, също ги знаете какви са. Тъкмо това, че парламентът е с неясен живот като продължителност, а точно депутатите избират нов шеф на касата.

Така е, но парламентът все още е действащ поне до петък, доколкото знам. Необходим му е е половин час да освободи този управител и да назначи друг. И е хубаво да е човек, който е информиран, работил е в системата, който със сядането в стола на управител да може да доведе системата до равновесие, да има необходимите знания и умения, да е подготвен, а не политик, взет от скамейката депутат, да го сложиш там и да очакваш, че първо, ще се научи за по-малко от година и второ, ще предприеме адекватни действия. Мисля, че сегашният пример е достатъчно показателен.

Доктор Райчинов, и вие обаче съм убедена, че не сте особен оптимист, когато иде реч за действията на парламента. Знаете, че за един пост текат понякога толкова дълги пазарлъци, че и месец не стига да се заеме някой от важните, овакантени постове в държавата, тъкмо защото те не могат да се разберат кой да бъде.

Права сте, но тук се касае за живота и здравето на всеки българин и не може да се постъпва безотговорно. Който и да е депутат сигурно също има нужда от медицинска помощ понякога и би трябвало да знае какво се случва в системата. Това е в интерес на всички - да се успокои системата, поне нещо в тази държава да работи. Всички виждаме, че тя иначе се разгражда и то интензивно. Поне едно нещо, което гарантира живота и здравето на хората. Не може да си играе някой с него, още по-малко пък да проявява инат. Нямам обяснение, честно ви казвам, просто съм изумен от това, което се случва.

Виждате ли още нещо зад този „инат" на шефа на здравната каса?

Освен да продължава да изпълнява нарежданията на министъра в оставка Дянков, друго обяснение не мога да намеря.

Защо? С цел да се спестят едни пари отново от здравните вноски?

Ами точно. Иначе парите са същите като миналата година. Кое налага сега той да си прави експерименти със системата? Това от юни му го обясняваме, не от вчера. Затова казвам, че е просто инат. Не може осем месеца да не проумее, че насила няма да наложи нещо, още повече нещо, което явно не работи. Аз не знам кой не му го каза. Не работи и толкова. Като не работи, се спира, няма да подлагаме хората на риск, защото той бил инат.

Вие имате ли съмнения, че част от предвидените и заложени средства са оставени в някакъв резерв, но с цел да бъдат спестени се въвежда според вас тази методика и все пак...

Най-вероятно, защото слушам от няколко дни.... Миналата година министър Дянков беше дал становище, че неразходваните сметки на касата са на специална сметка в БНБ. След това поискахме от доктор Цеков да ни посочи каква е тази сметка, какви пари има вътре и какви лихви носи тя на касата като ползи, ако там наистина има депозирани някакви пари. Той ни отговори, че не му е известно да има такава сметка и ще пита. Но явно тук в последните едни-два месеца са се сетили, че това е проблем и явно са и открили и някаква такава сметка. Но тя е след всичките тези запитвания, които ние правихме. Такава сметка със сигурност доскоро нямаше. И е направено само защото заведохме дела. Тъй като не може да има такава сметка. Ако има, тя трябва да е с депозит, с всичките пари откакто има здравно осигуряване, да носи лихви, които да се ползват от касата и тези лихви да е посочено за какво се ползват. Това е пак измама и то към осигуряващите се граждани.

Казахте дела, вие всъщност първо бяхте обявил, че ще съдите Симеон Дянков като гражданин за това, че е обсебил здравните вноски.

Така е, но никъде не стои неговият подпис. Той си служи с маши като Цеков. И затова трябва и съм принуден да съдя касата, защото тя разполага с моите пари като здравни осигуровки. Но в тази връзка искам да ви кажа друго - това са над 2 млрд. Ако касата или държавата върне на всеки осигуряващ се средствата, които не са употребени за здраве, лично за човека или за друг нуждаещ се от лечебни дейности и бъдат върнати тези пари, защото те са откраднати от хората и трябва да им бъдат върнати, тогава хората биха могли да се платят сега сметките, докато се намери трайно решение на проблема с тока примерно.

Да, 2 млрд. като се разделят.

2 млрд. се надявам, че ще стигнат, за да си платят хората сметките.

А искът срещу здравната каса заведен ли е вече?

Заведен е, да. Очаквам да бъде насрочено... Той съдържа точно този текст. Делото като текст е качено и на сайта на БЛС, но понеже вноските на всеки са индивидуални, се оказа, че няма как хората да се присъединяват. Трябва всеки да заведе индивидуален иск, който желае парите, които са му откраднати, да му бъдат върнати.

Всеки българин срещу касата със собствено дело.

Така е, да, за съжаление. Такава е правната обстановка.

Протестът в четвъртък остава, доколкото разбирам от това, което говорите или ще изчакате решението на това заседание на надзорния съвет.

Категорично няма да чакаме нищо. Чакаме едно-единствено - документ, че в Министерския съвет, нищо че е в оставка, е внесено искане за отмяна на всички тези методики, които сме цитирали. И предложение да се възстановят методиките от 2012-а със съответните им названия. Само това може да ни успокои в момента, нищо друго.

Тоест в четвъртък....

Ако не се е извършил такъв акт, протестът си остава и си остава категоричното искане за освобождаването на доктор Цеков.

Как ще протестират лекарите, кои лекари? Има ли някаква организация от страна на съюза.

В четвъртък, 16.00 часа пред НЗОК. Специална организация няма. Всички лекари, които са свободни. За съжаление, професията ни е такава, че рядко повече от два-три процента от лекарите са свободни едновременно. Така че не очаквайте 30 000 лекари да се изсипят пред касата. Ние просто трябва да стоим по работните си места и да се грижим за хората. Но призовавам всички граждани, които се чувстват заплашени от тази система на здравеопазване или са пострадали поради забавяне или невъзможност за достъп, също да се присъединят към този протест.