Министър Румен Порожанов и шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев
Министър Румен Порожанов и шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев / БГНЕС
Земеделското министерство отговори на нападките на Нинова
98588
Земеделското министерство отговори на нападките на Нинова
  • Земеделското министерство отговори на нападките на Нинова
Чума по животните в Ямболско и Странджа е имало. За това са сигурни от министерството на земеделието и от агенцията по храните. От ведомството са категорични, че всички действия на ветеринарните власти са правилни. Европейски ветеринари пък се съмняват, че болестта е пренесена у нас след музикален фестивал в началото на месец юни. До момента няма умряло животно от чума в петте села и региона, където беше открита заразата. Умъртвени бяха малко над  4000 овце и кози. Стопаните бяха обезщетени по пазарни цени от държавата. В момента има само едно останало стадо в Болярово, в което също няма регистриран смъртен случай, а собствениците отказват да пуснат ветеринарите при животните.

Какво показват повторните проби и ще има ли оставки в министерството?

Нинова: Министрите Порожанов и Радев да си ходят веднага, избиха животни без причина

Румен Порожанов
БГНЕС

Чума е имало и това са показали лабораторните резултати на ветеринарните власти. Взети са и допълнителни проби от 10-километровата зона около огнищата на болестта, които са отрицателни, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов:
 
„Ако днес съм казал втори проби, има се предвид пробите, които ние в момента взимаме в 20-километровата зона около тези пет населени места, за да се потвърди има ли, или не допълнително разпространение на болестта. Не говорим за проби, които са свързани с тези пет населени места, в които има подобно заболяване и там, където бяха предприети действията. Да, част от стадата не са заболели, но те са били в съприкосновение. Такива са изискванията и такива изисквания спазва агенцията. Това е ясно, но въпросът се политизира. Не е нужно да обяснявам хората, които застанаха там, те не бяха жадни, не бяха гладни. Това трябва да го знаете“, каза Порожанов.

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)

Дамян Илиев
БГНЕС

Има съмнения от европейските ветеринарни власти, че заразата с чума е пренесена у нас от Турция след детски музикален фестивал.
 
„Източникът на чумата според становището на групата, която дойде, е, че на 2 юни 2018 г. се е състоял фестивал на народната музика, който е събрал 1000 българи и турски граждани, пресекли границата за фестивала в Болярово. На 11 и 15 юни се почита Рамазан байрам. Събрали са се пак хора. Считат, че това е една от причините. Отделно посочват трима едри земеделски стопани, на които са установили положителни проби на чума, те са имали работници, които от своя страна са имали по 2-3 овце, отглеждани в задните си дворове. По принцип се счита, че задният двор и индустриалното гледане на животни е винаги под риск. Няколко от земеделските стопани ползват общи транспортни средства. Това също се счита за голяма вероятност за разпространение на заболяването. Ние наистина все още имаме само подозрения как може да се пренесе, но пренасянето на практика става от хората, с храни, с продукция или с живи животни. Не е необходимо винаги да се пренесат един коч или овца, за да се разпространи заболяването“, каза директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

ГЕРБ обвини БСП за създаване на напрежение в Странджанско (ВИДЕО)

Министър Румен Порожанов и шеф на Агенцията по храните Дамян Илиев
БГНЕС

Оставки в министерството и агенцията няма да има, заявиха Румен Порожанов и Дамян Илиев:
 
„Оставки на този етап няма да има. Ако има претенции в работата на министерството и агенцията, това вече е съвсем отделна тема и политическо решение. Така че това не е в нашата компетенция“, каза Порожанов.
 
Ако си подам оставката, ще излезе, че не съм си свършил работата. Така че не я подавам“, допълни Илиев.
 
Държавата продължава с пробите, а ветеринарите наблюдават животните във всички села в Ямболско и Странджа.

По-рано днес от БСП отново поискаха оставките на земеделския министър Румен Порожанов и на вътрешния министър Валентин Радев заради скандала с чумата по животните. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, когато е поискала животните да не се убиват преди да излязат вторите проби, е била готова лично да поеме отговорността и да освободи поста си на лидер на БСП, ако действително има чума и тя се разпространи.

От ГЕРБ пък обвиниха левицата в популизъм и защитиха действията на правителството.

„Уверен съм, че категоричните факти, които изнася Министерството на земеделието, в пълна степен опровергават спекулациите на председателя на БСП Корнелия Нинова. Когато отговорните институции и фактите говорят, дори и популистите е по-добре да замълчат”, написа в профила си във фейсбук председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.