/ БГНЕС
Нинова настоява премиерът да поеме отговорността, че животните са били избити без причина
БСП настояват за оставките на земеделския министър Румен Порожанов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. След като стана ясно, че вторите проби за чума по добитъка в България са отрицателни, на извънреден брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че те заедно с премиера Бойко Борисов трябва да поемат отговорност за това, че  са съсипали Странджа и са избили животните на хората. От левицата имат съмнения, че умъртвяването на животните в Странджа е било подготвена акция с умисъл да се усвоят европейски средства.
 
Земеделското министерство отговори на нападките на Нинова

„Министър Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на агенцията. Трябва да се спре с този цирк. Горят, горят бушони, но се стига и до най-главния. Твърдим, че отговорност трябва да поемат трима души - министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов. На три заседания в парламента, два извънредни председателски съвета и едно в зала, господин Порожанов и господин Радев ни убеждаваха, че има чума и единствените мерки, които трябва да се предприемат, е да се избива всичко наред. Нашата позиция остава и досега - не убивайте предварително животните, изолирайте ги под карантина, изчакайте вторите проби. Ако тогава има доказателства, действайте. Е, пробите дойдоха и няма чума. Двама министри да си ходят веднага! Затова че избиха животните на хората без причина, че съсипаха Странджа“, категорична бе Нинова.  
 
„Сега и Борисов - „Нинова с козичките ми прилича на Меркел с мигрантите. Завиждам ѝ как гали козички по главички“. Нашият премиер са го галили папи, патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата. Включително и за това, което причиниха на Странджа“, допълни възмутено тя.

БГНЕС, архив

ГЕРБ обвини БСП за създаване на напрежение в Странджанско (ВИДЕО)

От БСП имат съмнения за предварителен сценарий и злонамерена умисъл в действията срещу чумата по животните.
 
„Ще искаме по всички законови начини да се провери неофициална информация в следните две посоки - първо, че с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни, избивайки реални животни. Да заличат следите на броя на земеделски стопани, броя регистрирани животни, парите, получени от недействителни земеделски собственици. Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет. Променяна е една заповед 20 дни, преди да тръгне чумата от министър Порожанов, а не от Агенцията по храните. След това се появи обществената поръчка за фирма на компютърни специалисти, младежи, които да вземат едни пари, за да правят проби. Има ли в това замисъл“, попита още лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Ямболско и Бургаско?

Засега компенсации на земеделските  производители, чиито животни бяха умъртвени  не са предоставени, подчертаха още от БСП.

БГНЕС