/ ThinkStock/Getty Images
Експерти от Европейския съюз пристигат в България, за да направят оценка на извънредната ситуация с чумата по животните в Странджа и Ямболско. Какво ще се случи в следващите дни, ще продължи ли недоволството и какви ще бъдат мерките на държавата?

БАБХ: Евтаназия във ферми не се прави с предупреждение (ВИДЕО)

Експертите ще извършат проверка на работата на БАБХ и никой в агенцията не знае тяхната програма, уточниха от пресцентъра. Инспекцията започва утре и ще продължи до края на седмицата.

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Още в късните часове вчера стана ясно, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов се създаде Оперативен щаб, който ще координира борбата срещу разпространението на чума по дребните преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки. Ще се следи подкрепата, която се оказва на засегнатите стопани, ще се съдейства на компетентните органи за максимално координиране на действията и по овладяването на ситуацията.

Сълзите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада

Предприетите мерки са адекватни и отговарят на изискванията, коментира пред Дарик председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. "Заболяването беше категорично потвърдено и е много лошо това, че се спекулира по темата. Заболяване има и мерките, които се взимат, спрямо регламентите на ЕС, са много бързи и професионални", заяви той.

Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Според д-р Марина Иванова от фондация "Четири лапи" е имало възможност да се избегне умъртвяването на животните в 3-километровата зона около огнището. "Много е трудно да се коментира тази ситуация, защото, от една страна, разбирам опасността, но от друга - не разбирам защо е необходимо избиването на животните в 3-километровата зона около огнището, при положение, че ръководството, изработено от БАБХ за борба с чумата, въобще не са предвидени такива мерки", коментира д-р Иванова.

Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

По нейни думи и в директивата на ЕС за справяне и реагиране в такива ситуации, не се предвижда задължително умъртвяване на животните в 3-километровия участък. Тя прогнозира, че има опасност стопани да започнат да укриват животни и по този начин да се стигне до разпространение на болестта, а причината за това е липсата на обяснение от компетентните органи.