Eвтаназирането на животни в с. Шарково временно е спряно
Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?
98234
Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?
  • Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?
Стадото на баба Дора от село Шарково оцеля и днес. Между 100 и 200 протестиращи от цялата страна не допуснаха ветеринари и полиция да влязат в двора на жената и да евтаназират 60-те й кози. Всички останали животни в селото вече са евтаназирани. До момента близо 4000 животни от Ямболска и Бургаска област са умъртвени заради съмнения за чума. Пред Дарик протестиращи заявиха, че ще опитат да поддържат блокадата и утре, но хората вече са започнали да намаляват. Междувременно от БАБХ отново потвърдиха, че евтаназията е неизбежна.

 
Сълзите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада

През целия ден днес между 100 и 200 протестиращи, събрали се от цялата страна, не допуснаха ветеринарите и полицията да влязат в двора на баба Дора от ямолското село Шарково. Хората обаче са започнали да си тръгват, разказа за Дарик един от протестиращите – Ивайло Петров. "Бяхме направили барикади от клони, колове, подръчни материали, за да запушим пътя. Спряхме ги да не влизат в близост до нейния двор. Но просто хората си тръгват и като няма хора, работата е обречена утре. Жената не е на себе си. Едвам стъпва, няма време да си нахрани животните, тя самата не се храни, кой каквото ѝ даде взема по малко", каза той.

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско
 
 
Eвтаназирането в село Шарково

Който желае, нека сподели! Днес започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково. Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта. Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят. А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни. В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма. Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък. Акцията по евтаназиране ще продължи и утре. Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково. *** На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново. Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.

Публикувахте от Radio 999 BG в Петък, 13 юли 2018 г.

По разкази на протестиращи голяма част от ветеринарите били от ромски произход и отказвали да покажат заповед за евтаназията. "До момента животните са живи. Това, че са живи до момента, не означава, че е прекратена процедурата. В момента е в сила заповед за унищожаване на тези животни, те са в списъка", каза друг от протестиращите Лео Кадели.
 
Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Междувременно и днес от БАБХ потвърдиха, че евтаназията на животни в цялото село е неизбежна. По думите на директора на агенцията Дамян Илиев ваксинация и карантина не били сред възможните варианти.   "Рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. И поради тази причина санкциите икономическите са минимум две години за страна, която употребява жива ваксина на територията си", каза той.          

До момента общият брой на всички евтаназирани животни в Ямболска и Бургаска област са близо 4000.