/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев посочи, че заболяването чума по дребните преживни животни е открито на територията на шест села и две общини в Бургаско и Ямболско с около 4000 животни. Наличието на заболяването по животните там е потвърдено и чрез проби, изпратени във Франция. В Шарково има още животни, които не могат да бъдат евтаназирани заради протеста на хората, обясни пред журналисти Дамян Илиев, т.е. там огнището още не е ликвидирано. Досега са умъртвени близо 4000 животни, оцеля засега единствено стадото на баба Дора от Шарково заради протести.

Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

От понеделник започва обезщетяването на стопаните за евтаназираните кози и овце, съобщиха вчера от земеделското министерство. В събота ресорният министър Румен Порожанов също беше в село, засегнато от мерките срещу болестта. Той обясни на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ.
 
Чумата по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско е доказана у нас, а проби са изпратени и във Франция и резултатът е потвърден. По думите на Илиев по принцип това е достатъчно, но са изпратени още 400 проби. "Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско, са ограничителни по отношение на движение на животни. По отношение на продукция и в зоните, които има огнища, там се предприемат мерки за евтаназия на стадата, в които има установено огнище“, каза Илиев. Той бе категоричен, че въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни.
 
Инженер Илиев каза, още, че ваксина за заболяването по козите и овцете има, но тя е жива ваксина и такива са забранени в Европейския съюз. Ако бъде поставена такава ваксина, тогава България ще бъде изправена пред санкции, които ще важат за цялата страна.
 
„Ваксина има – жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен“, каза инж. Илиев. По думите му, ако тази жива ваксина се постави само по линията на засегнатите райони, санкциите върху тях ще бъдат същите, но ще бъдат за дълъг период. „Сега – санкциите ще бъдат до Нова година“, каза инж. Дамян Илиев.

Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Ако си свършим работата, както трябва с евтанизацията на животните в Странджанско – Европа ще ни компенсира загубите по определена схема. "Компенсацията трябва да се направи по определени правила. Министърът вчера гарантира, че ще даде повече от позволеното според европейските изисквания. Ако си свършим работата, както трябва, Европа ще ни компенсира загубите по определена схема. Когато дойдат на проверка и кажат, че не сме го направили, както трябва - няма да получим компенсация от ЕС", посочи инж. Илиев. „Имаме два пътя за компенсация на хората. Единият е официалният, другият в момента се изчислява в Министерството. Там намерението на министъра е да се даде 190 лв. на овца“, каза инж. Илиев.
 
Утре в България идва експертна мисия от Главна дирекция SANTE на Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.
БТА, Фокус