Държавата продължава със спешните мерки, за да се овладее заразата с чума по животните. По-рано днес се проведе извънредно заседание на Председателския съвет в Народното събрание. Близо два часа земеделският министър Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев информираха председателите на парламентарните груби за ситуацията с биосигурността в България и заразата с чума по дребните преживни животни. От левицата поискаха оставки, а управляващите заявиха, че действията на държавата са адекватни.

Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Ямболско и Бургаско?

Действията на правителството бяха подложени на критики от страна на БСП, които първи напуснаха извънредния председателски съвет. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска оставката на министър Порожанов и посочи, че той и премиерът носят лична отговорност за създалата се ситуация и избухналия скандал между стопаните и ветеринарните власти.
 
„В тази ситуация трябва да се свика централната комисия. Заповедите за действия трябва да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на вътрешните работи, а такива няма. На това законово основание смятаме, че всичко направено дотук е незаконно. Оспорихме и практическото изпълнение на мерките, а именно, че на стопаните не се дават документи, които да доказват, че техните стада имат заболяването, за което се говори“, каза Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни (ВИДЕО)

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че грешка няма: 
 
„Вие сами разбирате, че темата за оставката не е кой знае каква тема. В момента, в който премиерът каже, всеки един министър може да си тръгне. Аз не смятам, че нещо не е свършено както трябва. Основният пропуск беше комуникацията за това, че със самите земеделски производители не е работено по къщите, за да могат да разберат. Направени са много срещи, свикани са областни комисии. Така че Корнелия Нинова ми поиска оставката още вчера в едно предаване. Слушах я и не мога да се съглася почти с нищо от това, което каза, но всъщност темата е да влезем в някакъв обяснителен режим, за да не можем да вършим нормалната си работа“.

БАБХ: Евтаназия във ферми не се прави с предупреждение (ВИДЕО)

Вътрешният министър Валентин Радев призна, че левицата има право за някои критики:
 
„Много по-добри ще бъдем в комуникацията, но започваме с тези действия. Аз вече получих увереност, че МВР може да продължи с действия, които досега е прилагало. Ако е имало някъде забележки, ще се поправим. Винаги може да се получи това, когато няма добра комуникация. Това е акцентът, който аз чух“, каза министър Радев.

Стриктен контрол на границите за ограничаване на заразата сред животните

Цветан Цветанов
БГНЕС

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изцяло застана зад действията на компетентните органи:
 
„Да, действително това се случва за първи път на територията на Европа. Да, действително информацията, която трябваше своевременно да бъде поднесена на обществеността и да бъде информационно обезпечено и на място, може би има пропуск. Но действията, които предприе БАБХ, смятаме, че са навременни, много неотложни и те са предприети съгласно българското законодателство, позовавайки се на международните експертизи от лабораториите“.
 
Междувременно от днес експерти от Европейската комисия започват петдневна проверка на мерките, които България прилага за локализиране на огнищата на чума по дребните преживни животни. От резултатите на проверката ще зависят икономическите ограничения, които ще бъдат наложени на страната ни.